Jacobs Douwe Egberts (JDE) wil 127 arbeidsplaatsen schrappen bij het onderdeel dat de professionele markt bedient: kantoren, scholen, fabrieken en horeca.

De medewerkers van Douwe Egberts Operations kregen de onheilsboodschap donderdag te horen. Inclusief uitzendkrachten treft de maatregel waarschijnlijk zo’n 160 mensen. ,,Dit is natuurlijk heel heftig nieuws om te horen, zo in de decembermaand’’, reageert Niels Suijker van FNV Voedingsindustrie. Het onderdeel dat koffiemachines levert en bevoorraadt is stevig getroffen door de pandemie.

In september verloren 31 managers en medewerkers van sales en marketing al hun baan. De collega’s die nu boventallig worden verklaard, mogen nog tot volgend jaar oktober in dienst blijven. JDE wil kijken of een andere partij het onderhoud van de koffiemachines kan overnemen.

Niet direct gevolgen in Joure

In 2017 dreigden er in Joure negentig arbeidsplaatsen te verdwijnen. Dat werden er uiteindelijk 72. Bij de koffie- en theefabrieken werken nu nog in totaal zo’n 270 mensen. Recent investeerde het concern 37,5 miljoen euro in de Jouster koffiefabriek, die onder meer een koffieconcentraat voor koffieautomaten produceert.

Volgens JDE-woordvoerder Kim Vogten treft deze nieuwe ontslagronde niet direct personeel in Joure. ,,De mensen van Douwe Egberts Operations werken door het hele land, ook in het noorden. Vanwege corona zijn heel veel kantoren sinds maart al gesloten.’’

Arbeidsvoorwaarden versoberen

Het koffie- en theebedrijf ging dit voorjaar opnieuw naar de beurs, dit maal onder de vleugels van het nieuwe moederbedrijf JDE Peet’s. Die beursnotering heeft er nog niet voor gezorgd dat JDE is gaan floreren. Sterker nog, het concern heeft te kennen gegeven de arbeidsvoorwaarden voor zijn 2100 werknemers te willen versoberen.

FNV’er Suijker ging vrijdagochtend een zoveelste ronde van cao-onderhandelingen in. Eerder sprak de vakbondsonderhandelaar er schande van dat de nieuwe topman van JDE Peet’s, de Fransman Fabien Simon, een tekenbonus van 10 miljoen euro ontvangt.

Hoe de directie op die kritiek reageert? ,,Bij JDE zeggen ze dat ze formeel niet over die bonus gaan’’, vertelt Suijker. ,,Maar het uitstralingseffect is natuurlijk vrij dramatisch. Daar is het bedrijf zich ook wel bewust van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct