Koers bitcoin duikt fors naar beneden

Koers bitcoin duikt fors naar beneden ANP

Cryptomunt bitcoin heeft in een dag in totaal bijna 15 procent van de waarde moeten inleveren. Dat is de sterkste daling van de koers sinds de waarde van de munt de afgelopen weken steeds bleef stijgen en afgelopen week nog een nieuwe recordhoogte bereikte. Volgens kenners kan dat liggen aan de mogelijke maatregelen tegen het witwassen van digitaal vermogen die het Amerikaanse ministerie van Financiën wil nemen.

De koers van bitcoin, de grootste cryptomunt, stond zondag aan het begin van de middag 8,5 procent lager op ruim 54.750 dollar, omgerekend bijna 46.000 euro. Afgelopen dinsdag kwam de waarde van de munt nog uit op ruim 62.500 dollar. Ook andere cryptomunten hadden last van de mogelijk op handen zijnde maatregelen. De twee na grootste cryptomunt, Ether, dook in totaal bijna 18 procent omlaag.

Waarschijnlijk zijn beleggers de laatste tijd vooral enthousiaster over crypto's omdat Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten, afgelopen week naar de beurs ging. Ook accepteren steeds meer grote bedrijven, zoals automaker Tesla, betaalbedrijf PayPal, maar ook de Amerikaanse bank Morgan Stanley, cryptomunten als betaalmiddel.

Er zijn wel zorgen over de instabiliteit van de cryptomunt. Overheden onderzoeken de risico's van het betaalmiddel nu steeds meer beleggers interesse in crypto's krijgen. Zo vergeleek Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve, bitcoin afgelopen week al met goud. Hij stelde dat het meer een vehikel is voor speculatie dan daadwerkelijke betalingen. Ook Christine Lagarde, de baas van de Europese Centrale Bank, uitte eerder haar kritiek op crypto's en de manier waarop ze criminele activiteiten zouden faciliteren.

De koers van de bitcoin is de afgelopen maand steeds omhoog geschoten en weer teruggezakt. De totale waarde van alle cryptomunten tezamen was afgelopen week ruim 2,1 biljoen dollar, ofwel 2130 miljard dollar. De cryptomarkt is in ruim twee maanden in waarde verdubbeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie