Kleine winst voor Damrak

De Amsterdamse aandelenbeurs boekte vrijdag een kleine winst. Ook de andere Europese beurzen stonden overwegend licht hoger. De aandacht ging vooral uit naar de ontwikkelingen op het internationale handelsvlak. Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 554,52 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 762,29 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs kregen er tot 0,2 procent bij, Frankfurt noteerde nagenoeg onveranderd.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is een nieuwe fase ingegaan. Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar zijn officieel in werking getreden. China liet weten met tegenmaatregelen te komen en beschuldigde de VS van het ,,starten van de grootste handelsoorlog in de geschiedenis".

Altice Europe

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een winst van ruim 2 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 1,6 procent. Het aandeel won een dag eerder al 4 procent op het nieuws dat Brussel de invoer van bepaalde staalproducten in de EU halverwege juli aan banden legt om te voorkomen dat de markt overspoeld raakt met staal van buiten Europa.

De verzekeraars Aegon en NN Group stonden onderaan met minnen van 0,7 en 0,3 procent. Chipmachinemaker ASML zakte 0,2 procent na een somber handelsbericht van het Zuid-Koreaanse Samsung, een belangrijke klant van het Veldhovense bedrijf. Philips won 0,9 procent. Het zorgtechnologieconcern heeft zijn licentiedeal met de Japanse consumentenelektronicafabrikant Funai verlengd.

Fugro

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro hekkensluiter met een verlies van meer dan 7 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO. Vastgoedfonds WDP ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

In Frankfurt klom ThyssenKrupp ruim 4 procent. Topman Heinrich Hiesinger van het Duitse staalconcern heeft zijn ontslag ingediend. Nog maar enkele dagen terug lukte het Hiesinger om de Europese fusiedeal met branchegenoot Tata Steel veilig te stellen, iets wat hem door veel aandeelhouders niet in dank werd afgenomen.

De euro was 1,1705 dollar waard, tegen 1,1697 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 73,07 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent en werd verhandeld voor 77,23 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement