Kleine verliezen op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend met verliezen gesloten. In Amsterdam leverde AkzoNobel flink in na publicatie van zijn kwartaalresultaten. Verder hadden onder meer grondstoffenbedrijven het moeilijk.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 447,85 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 620,76 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent. De FTSE in Londen noteerde een fractie boven de slotstand van maandag.

AkzoNobel was met een verlies van 4,3 procent de grootste verliezer in de AEX. Het verf- en chemieconcern zag vorig kwartaal de omzet dalen, maar wist zijn winstgevendheid wel verder te verbeteren. Het concern bleef zeer voorzichtig over de komende maanden, waarin de omstandigheden naar verwachting onder meer door de dreigende brexit onzeker blijven.

Financieel

Verder daalde ABN AMRO 0,2 procent in de hoofdgraadmeter. Het Financieele Dagblad stelde dinsdag op basis van ingewijden dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vervroegd zal aftreden. De bank wilde daar niet op ingaan.

Bij de middelgrote bedrijven op het Damrak steeg TomTom 3,5 procent. Het navigatiebedrijf wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren, ondanks een dalende omzet. TomTom wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid ten goede.

Chipindustrie

In de MidKap boekte alleen toeleverancier aan de chipindustrie Besi een nog grotere koerswinst. Analisten van ING lieten zich positief uit over het aandeel, dat 6,8 procent aan waarde won.

In Londen verloor mijnbouwbedrijf Rio Tinto 3,5 procent nadat bleek dat de ijzerertsproductie achterbleef bij de verwachtingen. Branchegenoten BHP Billiton en Glencore leverden respectievelijk 2,9 en 3,5 procent in.

Olie

Ericsson werd in Stockholm 5,6 procent minder waard. De leverancier van netwerkapparatuur aan de telecomindustrie kondigde extra bezuinigingen aan. Farmaceut Novartis leverde in Zürich 0,3 procent in. Het bedrijf zag zijn winst dalen, onder meer doordat belangrijke patenten zijn verlopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 44,98 dollar. Brent zakte 0,1 procent, naar 46,91 dollar per vat. De euro was 1,1013 dollar waard, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement