Kleine koersuitslagen op Europese beurzen

De Europese beurzen lieten vrijdag kleine koersuitslagen zien. De aandacht ging vooral uit naar de ontwikkelingen op het internationale handelsvlak. Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 553,30 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 761,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent. Londen stond 0,1 procent lager.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is een nieuwe fase ingegaan. Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar zijn officieel in werking getreden. China liet weten met tegenmaatregelen te komen en beschuldigde de VS van het ,,starten van de grootste handelsoorlog in de geschiedenis".

Altice Europe

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een winst van ruim 6 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 1 procent. Het aandeel won een dag eerder al 4 procent op het nieuws dat Brussel de invoer van bepaalde staalproducten in de EU halverwege juli aan banden legt om te voorkomen dat de markt overspoeld raakt met staal van buiten Europa.

Chipmachinemaker ASML sloot de rij met een min van 1 procent na een somber handelsbericht van het Zuid-Koreaanse Samsung, een belangrijke klant van het Veldhovense bedrijf.

Philips

Philips won 0,6 procent. Het zorgtechnologieconcern heeft zijn licentiedeal met de Japanse consumentenelektronicafabrikant Funai verlengd. Daarnaast reserveert Philips 30 miljoen euro voor de afwikkeling van een onderzoek van Brussel naar de onlineverkooprijzen van het bedrijf.

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro veruit de grootste daler met een verlies van meer dan 8 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

ThyssenKrupp

In Frankfurt klom ThyssenKrupp 2,6 procent. Topman Heinrich Hiesinger van het Duitse staalconcern heeft zijn ontslag ingediend. Nog maar enkele dagen terug lukte het Hiesinger om de Europese fusiedeal met branchegenoot Tata Steel veilig te stellen, iets wat hem door veel aandeelhouders niet in dank werd afgenomen.

De euro was 1,1705 dollar waard, tegen 1,1697 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 72,65 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent en werd verhandeld voor 76,81 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement