Kamp: Tata IJmuiden moet overeind blijven

,,Tata Steel Nederland moet onder alle omstandigheden overeind blijven. Er is toekomst voor de Nederlandse staalindustrie.” Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag in Brussel waar de EU-ministers vergaderden over de staalindustrie.

Kamp zegt regelmatig te spreken met bestuurders van het staalconcern. Onlangs is een delegatie van het Indiase moederconcern in Den Haag geweest. Er heerst onrust in IJmuiden over de plannen van Tata, dat af wil van de Britse staaltak en met diverse partijen praat over samenvoeging van activiteiten.

,,Tata bekijkt hoe de Europese capaciteit kan worden herschikt en waar het Europese hoofdkantoor komt”, aldus Kamp. Tata Europa zetelt nu in Londen. ,,Die besluiten liggen bij Tata. Maar ik wil ze natuurlijk wel graag beïnvloeden. De regering laat niet na onder de aandacht te brengen dat Tata Nederland het meest efficiënte, innovatieve bedrijf is met een zeer gunstige ligging."

Hoofdvestiging

Of Den Haag onderhandelt over IJmuiden als Europese hoofdvestiging liet hij in het midden.

De EU-ministers hebben grote zorgen over de sector, die wordt bedreigd door de verkoop onder de kostprijs ('dumping’) van staal door met name China. Volgens Kamp zouden hier versneld maatregelen tegen moeten worden genomen.

Over welke stappen de beste zijn, is de EU echter verdeeld. De meeste lidstaten willen krachtige maatregelen, zoals boetes, maar een minderheid, waaronder Nederland, houdt die tegen omdat ze protectionistisch zouden zijn. Kamp zei donderdag wel ,,op grond van feiten" bereid te zijn zijn positie ,,bij te sturen" om uit de impasse te komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement