Kamer vraagt in debat om verdere uitbreiding steunpakket

Kamer vraagt in debat om verdere uitbreiding steunpakket ANP

Opnieuw debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindspersonen over de uitbreiding van het steunpakket. Nu de lockdown nog langer duurt, heeft het kabinet opnieuw diep in de buidel getast. Maar de Kamer wil nog meer. Partijen vragen het kabinet regelingen te verruimen voor kleinere ondernemers, zelfstandigen en een groep starters die toch buiten de boot valt.

Zo bleek al dat veel partijen het voorstel van de VVD steunen om starters die eind 2019 zijn begonnen ook te compenseren. De startersregeling waar het kabinet na maanden aandringen mee kwam, wordt vermoedelijk uitgebreid.

Het kabinet kondigde een week geleden een verruiming van de bestaande steunpakketten aan ter waarde van zo'n 7,6 miljard euro. De regeling voor vaste lasten wordt flink uitgebreid, de loonkostensubsidie gaat iets omhoog en ook de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd en verlengd. Daarnaast komt er een garantiefonds voor evenementen en wordt de steun voor amateursport en studenten verlengd.

Toch willen vrijwel alle partijen meer. Ook belangenorganisaties stonden de afgelopen dagen al in de rij om aanvullende steun te vragen in de coronacrisis. De Kamer zal zich onder meer richten op het coronaverlof voor jonge ouders, iets dat het kabinet maar niet geregeld krijgt. De organisaties die zo'n regeling zouden moeten uitvoeren, kunnen dat niet aan, zeker niet met de bestaande coronasteun en de vele aanvragen voor reguliere uitkeringen, zoals de WW. Maar veel partijen nemen met die verklaring geen genoegen. Vooral de linkse partijen zullen erop aandringen een regeling op te tuigen voor werkende ouders wier kinderen thuiszitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie