KPN in schijnwerpers op groen Damrak

KPN in schijnwerpers op groen Damrak ANP

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag in de plus gesloten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. De vrees dat het nieuwe coronavirus economieën wereldwijd in een totale recessie zal storten, bleef de markten in zijn greep houden getuige het grillige koersverloop. KPN was een opvallende stijger op Beursplein 5, na een voor het bedrijf gunstige uitspraak over het al dan niet open moeten stellen van het netwerk.

De AEX-index sloot, aangevoerd door KPN, uiteindelijk 2,2 procent hoger op 417,58 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 591,00 punten. Frankfurt, Parijs en Londen maakten eerdere verliezen op de handelsdag ruimschoots goed en eindigden tot 2,8 procent hoger.

Telecomconcern KPN won 16 procent. Het concern is net als branchegenoot VodafoneZiggo toch niet verplicht zijn netwerken open te stellen voor de diensten van hun concurrenten. Ook de winst van verzekeraar Aegon (plus 12,6 procent) sprong in het oog. Unibail-Rodamco-Westfield (min 7,4 procent) zette de daling voort door de sluiting van veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder.

Luchtvaart

Andermaal ging veel aandacht uit naar luchtvaartbedrijven. Volgens de internationale branchevereniging IATA raakt het geld bij steeds meer maatschappijen op. Financiële steun van overheden om ze de coronacrisis door te helpen moet dan ook niet te lang meer op zich laten wachten, aldus de organisatie. Air France-KLM steeg in de MidKap 1,2 procent.

Moody's benadrukte in een rapport ook nog maar eens dat de luchtvaart in zwaar weer verkeert. De kredietbeoordelaar verlaagde de rating van easyJet en Lufthansa en gaat zijn oordeel over IAG en diens dochter British Airways herzien. IAG en easyJet verloren in Londen dik 6 procent. Lufthansa won in Frankfurt 3,2 procent.

In Parijs zakte Airbus 8,6 procent. De vliegtuigbouwer legt de productie bij zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje voor vier dagen stil in verband met de virusuitbraak.

Curetis

Curetis bleef profiteren van de aankondiging dat het biotechbedrijf met een detectiekit voor het coronavirus komt, en won 100 procent aan beurswaarde. Beter Bed leverde dik 7 procent in. De beddenverkoper leed afgelopen jaar verlies en verwacht dat klanten dit jaar terughoudender kunnen worden vanwege het coronavirus.

De euro was 1,0978 dollar, tegen 1,1152 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde een fractie in prijs tot 28,67 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 29,73 dollar per vat.

home
net-binnen
menu