Juncker belt met Rutte over bezoek aan Trump

In voorbereiding op zijn gesprek met de Amerikaanse president Trump heeft Jean-Claude Juncker met een reeks regeringsleiders gesproken, onder wie premier Mark Rutte. De voorzitter van de Europese Commissie sprak ook met de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Oostenrijks kanselier Kurz, liet zijn woordvoerder weten.

Juncker spreekt Trump woensdag in het Witte Huis met als doel de onderlinge spanningen rond handel te verlichten en de dialoog gaande te houden. Hij komt naar eigen zeggen niet om te onderhandelen en heeft geen handelsdeal in zijn achterzak.

Trump twitterde dinsdag dat ,,alle landen die ons jaren oneerlijk hebben behandeld op handelsgebied naar Washington komen om te onderhandelen. Dit had vele jaren eerder moeten gebeuren maar, zoals het gezegde gaat, beter laat dan nooit.’’

Escaleren

Het trans-Atlantische handelsconflict dreigt te escaleren nu de VS niet alleen de heffingen op staal en aluminium hebben verhoogd, maar ook dreigen de importtarieven op Europese auto’s en auto-onderdelen op te schroeven. Juncker zei eerder dat Trumps 'verdeel- en heerspolitiek' om de EU-landen tegen elkaar uit te spelen niet zal slagen.

Rutte bezocht Trump begin deze maand al. De premier benadrukte dat handel juist banen oplevert, en niet kost, zoals Trump vaak beweert. Als de VS en de EU er niet uitkomen, kan dat niet positief zijn, sprak Rutte de president tegen. Macron en Merkel waren al in het Witte Huis vóór de verhoging van de staalheffingen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement