Jumbo sluit 23 filialen van La Place, maar Leeuwarden gaat straks weer open

De La Place aan het Leeuwarder Zaailand, hier door Google vastgelegd in juni 2019, is al maanden dicht. Binnenkort opent het restaurant weer zijn deuren.

De La Place in Leeuwarden gaat binnenkort weer open. De restaurantketen sluit wel 23 andere filialen, waaronder die in Emmen.

De dochteronderneming van supermarktconcern Jumbo is hard geraakt door de crisis. Elke maand lijdt het bedrijf een verlies van 7 miljoen euro. Daarom sluit La Place bijna een kwart van zijn honderd vestigingen.

Dat besluit raakt zo’n 480 medewerkers. ,,Er gaan sowieso geen gedwongen ontslagen vallen”, zegt de financiële topman van Jumbo, Ton van Veen, in De Telegraaf. ,,We gaan proberen voor alle mensen een oplossing te zoeken. Dat betekent dat we alles gaan doen om mensen te herplaatsen. En laat ik heel duidelijk zeggen: van het einde van La Place is geen sprake.”

La Place werd 33 jaar geleden opgericht. De keten vormde lange tijd het zo’n beetje enige winstgevende onderdeel van V&D. Toen deze warenhuisketen op 31 december 2015 ten onder ging, kwam La Place in handen van Jumbo. In Leeuwarden verhuisde het filiaal twee jaar geleden van de Nieuwestad naar een nieuwe locatie aan het Zaailand.

De restaurantketen heeft de afgelopen maanden gebruikt om zijn formule verder te ontwikkelen. Snelheid en zelfbediening blijft een ding, maar de nadruk komt meer te liggen op gezond en lekker. ,,Op basis van die uitgangspunten zijn we op dit moment stapsgewijs onze restaurants aan het heropenen’’, zo laat Jumbo-woordvoerder Maartje Rothuizen weten. ,,Dit zijn restaurants waarvan de perspectieven voor dit nieuwe concept gunstig zijn.’’

De 23 filialen die dichtblijven, voldoen niet aan de criteria. Het gaat om enkele snelwegvestigingen, maar ook om restaurants in winkelcentra en binnensteden. De vestigingen die dicht blijven staan in:

1. Apeldoorn, De Brink A50

2. Arnhem, Johnny van Doornplein

3. Bergen op Zoom, De Parade

4. Breda, Hazeldonk A16

5. Den Haag, Megastores

6. Emmen, Monetpassage

7. Gouda, De Markt

8. Heerlen, Berden

9. Hellevoetsluis, Struytse Hoeck

10. Hendrik Ido Ambacht, Sandelingen A16

11. Hilversum, Arendstraat

12. Holten, Struik A1

13. Hulst, Morres Wonen

14. Leiderdorp, A4

15. Middelburg, Mortiere

16. Nederweert Noord, Meiberg A2

17. Nieuwegein, City Plaza

18. Nieuwegein, De Kroon A27

19. Oosterhout, Arendshof

20. Rotterdam, Oude Binnenweg

21. Veenendaal, Bloemheuvel A12

22. Veenendaal, Corridor

23. Zevenaar, A12

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie