Op 1 mei projecteerden Remko Smids en Karina Kroft deze tekst op het Leeuwarder WTC Expo.

WTC Expo in Leeuwarden blij, maar is dit genoeg lucht voor de evenementenbranche?

Op 1 mei projecteerden Remko Smids en Karina Kroft deze tekst op het Leeuwarder WTC Expo. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Bijna zestien weken hield de pandemie het Leeuwarder WTC Expo in de tang. Directeur Peter Ourensma: ,,Nu hebben we eindelijk weer een stip op de horizon.’’

Half maart trok het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn plan om 600 asielzoekers te huisvesten in de Friezenhal spoorslags in. Sindsdien stond de 30.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte in het WTC te wachten op de ontwikkelingen. Het groene licht voor bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers komt dan ook geroepen. ,,We kunnen nu weer plannen maken en alle voorbereidingen treffen voor onze beurzen en evenementen”, laat Ourensma weten. 

Riemer Rijpkema van het Event-Platform Nederland betwijfelt of de voor 1 juli afgekondigde versoepeling voldoende is. Volgens hem levert de eis om de 1,5 meter te blijven handhaven nog altijd financiële onzekerheden op.

Groeiende animo

Rijpkema vreest dat de mogelijkheden om evenementen rendabel te maken, daarmee beperkt blijven. Eerder schatte de brancheorganisatie de coronaschade op 3,5 miljard euro. Daarmee zijn 48.000 arbeidsplaatsen gemoeid. WTC-directeur Ourensma bespeurt in ieder geval al direct groeiende animo voor de Landbouwbeurs in december en de Caravana in januari.

Het eerste evenement op de agenda, de Dutch Dart Masters 2020 in september, gaat echter niet door. Dat geldt ook voor de Bedrijven Contact Dagen Noord in oktober. Dat is simpelweg te vroeg, weet standbouwer Yke Wijbenga. Ze wijst erop dat zowel organisatoren als exposanten minimaal drie maanden voorbereidingstijd nodig hebben.

Moeilijke periode

,,Myn ferwachting is dat er yn it nije jier wol wer beurzen komme, mar it wurdt earst noch even dreech’’, zegt de eigenaar van Wijbenga Stand- en Tentoonstellingsbouw in De Falom. Hoewel in verschillende Duitse deelstaten de vakbeurzen al per 1 juni open mochten, loopt het daar ook nog stroef.

Een van Wijbenga’s opdrachtgevers, een fabrikant van eiersorteermachines, heeft een beurs in Hannover afgeblazen. Normaal bouwt de klant daar ieder jaar complete machinelijnen op en laat hij potentiële kopers uit China en de VS invliegen. Nu vermoedt hij dat geïnteresseerden thuisblijven uit vrees voor besmetting.

Coronaproof concepten

Vijf Friese en Groninger ondernemers ontwikkelden voor de zakelijke en culturele evenementenbranche een nieuw concept. Voor hun U-Turn-events creëren ze een huiskamersetting waarbij bezoekers op veilige afstand met elkaar communiceren. Daarbij kunnen ook digitale beeldverbindingen worden gebruikt. 

Aan dat laatste hebben haar klanten weinig behoefte, zegt Wijbenga. ,,In hiel protte fan ús klanten wolle hiel graach de minsken wer echt moetsje. Net fia in byldskerm, mar wer echt mei-elkoar oan tafel sitte. We binne al mei koronaproof standkonsepten dwaande. Ik bin in optimistysk minske, alles draait aanst wer sa as it wie. Die oardel meter is dêrby bêst te dwaan.’‘

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct