In vrijwel iedere Friese gemeente zijn er vorig jaar ondanks corona meer horecavestigingen bij gekomen dan verdwenen. In Weststellingwerf was de stijging met 13 procent het hoogst.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen op Schiermonnikoog (-6 procent), in Ooststellingwerf (-1) en Tytsjerksteradiel (-2) was sprake van een daling. In vijftien van de achttien gemeenten is er dus een stijging. Vaak gaat het om een handvol vestigingen, tot enkele tientallen.

Met name in het aantal kantines en cateringbedrijven is de toename sterk, concludeert het CBS. Binnen de sector was er krimp zichtbaar in het aantal cafés, vooral die met minder dan vijf werknemers. Opvallend is dat er in Uitgeest (Noord-Holland) liefst 26 procent meer horecazaken zijn en in Rozendaal (Gelderland) juist weer 44 procent minder. Landelijk gaat het in totaal om 7.500 nieuwe vestigingen, waar er ongeveer 5.000 werden opgeheven.

Melle Bakker, interim-voorzitter van de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland, is blij verrast dat er per saldo meer zaken bij zijn gekomen. ,,Ik bin ek wol ferwûndere troch dit nijs’’, laat hij weten. ,,It is dus in feit dat ûndernimmers ek yn dizze tiid ûndernimmen bliuwe en wol ynvestearje. It tal falliseminten falt bot ta.’’

Verbouw en nieuwbouw

Volgens Bakker is een deel van de stijging ook te danken aan de bestaande plannen voor verbouw of nieuwbouw. Uit gesprekken met ondernemers heeft hij wel opgemaakt dat ze ondanks corona hebben doorgezet. Een café of restaurant dat al in de pijplijn zat, is dan ook ‘gewoon’ uit de grond gestampt. ,,By it Aegon-gebou yn Ljouwert bart ek in hiel soad, mar dy plannen wienen der al. Mar dat kin allinnich ast in buffer hast.’’

Wel ziet hij dat ondernemers het lastiger hebben met de financiering. Banken zijn tegenwoordig niet meer zo happig op het verstrekken van forse leningen aan de horecabranche. Ondernemers zoeken hun heil elders, bijvoorbeeld in de particuliere markt. ,,Der binne minsken mei fermogen en dy wolle dat rendearje litte.’’

Of er volgend jaar dan wel een forse daling te zien zal zijn in de cijfers; daar durft Bakker zich niet aan te branden. Volgens hem is dat afhankelijk van ontzettend veel factoren, zoals inflatie of rentestijging. Mede dankzij de steun van de overheid zijn veel bedrijven overeind gebleven. Maar wat als die steun straks wegvalt? ,,Wy witte gewoan net wat der barre sil. As it min giet yn de hoareka, giet it ek fuortendaliks hiel min. En as it wer better giet, dan komt de ‘cashflow’ ek wer gau. Mar der kin sa wer wat barre.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Horeca
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct