ING voert winst stevig op

ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd donderdag bekendgemaakt.

De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige kosten, die de winst in 2014 nog drukten. Zonder die effecten steeg de onderliggende winst met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg dit resultaat met 50 procent, naar 822 miljoen euro.

Door het aanhoudende herstel van de economie hoeft ING minder geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op leningen dan voorheen. In het laatste kwartaal van vorig jaar slonk de stroppenpot daardoor naar 302 miljoen euro, tegen 400 miljoen euro een jaar eerder. De voorziening groeide in de laatste drie maanden van 2015 wel met 41 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Volgens topman Ralph Hamers ligt ING goed op koers. Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet.

ING stelt aandeelhouders een slotdividend voor van 0,41 euro per aandeel, waardoor de totale beloning voor aandeelhouders over 2015 uitkomt op 0,65 euro per aandeel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement