De tegenvallende economie dwingt ING er toe wereldwijd ongeveer duizend banen te schrappen. Leeuwarden lijkt aan die krimp te ontsnappen.

De klappen vallen vooral bij de zakenbank en in Zuid-Amerika en Azië. Ook in Nederland zijn ontslagen te verwachten. ,,Ik denk dat het hier om tussen de tweehonderd en driehonderd arbeidsplaatsen zal gaan’’, zegt Gerard van Hees van FNV Finance. ,,Maar dat is een inschatting, zeg ik er bij.’’

Van Hees vreest dat vooral de bankemployees in Amsterdam zich zorgen moeten gaan maken. ,,Leeuwarden valt er in het geheel buiten.’’ In de Friese hoofdstad zorgen zo’n 2100 medewerkers er voor dat ING-klanten 24 uur per dag hun bank kunnen bereiken. Tijdens de eerste lockdown liet de bank 1400 laptops aanrukken, zodat hun Friese werknemers veilig thuis kunnen werken.

Impact van coronapandemie

,,De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben”, constateert topman Steven van Rijswijk nu. Vanwege de aanhoudende onzekerheid sluit de grootbank zijn kantoren in Zuid-Amerika. Ook in Azië sneuvelen enkele filialen. Bovendien schrijft de grootbank 140 miljoen euro af op het it-project Maggie, dat ING-klanten in Italië, Spanje, Frankrijk en Tsjechië zou moeten verbinden.

De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank. In het derde kwartaal kwam de winst van ING opnieuw stukken lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt.

Bedrijven en consumenten onder druk

De tweede coronagolf en nieuwe lockdown zet bedrijven en consumenten volgens hem extra onder druk. Maar hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, is nog lastig in te schatten. Sinds het begin van de crisis heeft ING heel veel klanten betalingsuitstel gegeven. Bij een deel van hen is de normale gang van zaken onlangs weer hervat, en bij die klanten merkt ING nog maar weinig betalingsproblemen.

Van Rijswijk vindt dat de bank ook veerkracht toont. Hij benadrukt dat ING vanwege zijn buffers nog in staat is om voor ,,een hele lange tijd” coronahulp te bieden aan klanten. In het tweede kwartaal moest ING nog meer dan 1,3 miljard euro opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Deze keer gaat er maar 469 miljoen euro naar de stroppenpot.

Om zich beter aan te passen aan de omstandigheden heeft ING besloten zich bij de zakenbank meer op zijn belangrijkste klanten te richten. Voor het bedienen van de resterende klanten denkt de bank over de gehele linie minder personeel nodig te hebben. In Azië en Zuid-Amerika zullen ook kleine kantoren worden gesloten. De consumentenactiviteiten waar banen verloren gaan bevinden zich in landen als Spanje, Italië en Tsjechië.

Strijd tegen witwassen

Achter de schermen zijn er bij ING ook nog meer dan 4000 mensen aan de slag met de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan. ING moest enkele jaren terug diep door het stof toen het concern voor gebrekkig witwastoezicht een boete kreeg van 775 miljoen euro. Afgelopen maanden kwamen kleine nieuwe kwesties aan het licht. Zo bleken de antiwitwascontroles van ING België niet helemaal op orde. Ook werd bekend dat de Poolse dochter van de bank een aantal klanten jarenlang dubieus geld vanuit Rusland liet wegsluizen. ING heeft nog geen aanwijzingen dat deze kwesties kunnen leiden tot extra sancties.

Aanvulling

In een eerdere versie van dit artikel meldde de LC op gezag van de bank dat ING zo’n 1600 arbeidsplaatsen in Leeuwarden heeft. Het blijken er bij nader inzien 2100 te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct