IMF-voorzitter Lagarde wil tweede termijn

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zich beschikbaar voor een tweede termijn. Dat heeft Lagarde vrijdag gezegd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De zestigjarige Française werd in 2011 benoemd tot voorzitter, in juli loopt haar eerste termijn af. Donderdag spraken Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië al hun steun uit voor een nieuwe termijn van Lagarde. Volgens Duitsland heeft ze zich getoond als een ,,succesvolle crisismanager". In oktober had Lagarde al aangegeven open te staan voor een verlenging, mits zij de steun heeft van de leden van het IMF.

De vraag is of landen als Brazilië, Rusland, India en China zullen instemmen met een nieuwe termijn, of met een tegenkandidaat komen. Hoewel het geen formele eis is dat de voorzitter van het IMF uit Europa moet komen en de leider van de Wereldbank uit de Verenigde Staten, is dit sinds de oprichting van de instellingen kort na de Tweede Wereldoorlog wel altijd zo geweest. Deze ongeschreven afspraak staat echter steeds meer onder druk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement