IMF raadt eurolanden aan beleid te versterken

Politieke verdeeldheid, euroscepsis en de vluchtelingencrisis bedreigen de stabiliteit van de eurozone. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raadt de negentien eurolanden een versterkt, meer gecentraliseerd beleid aan, waarin binnen de Europese begrotingsregels ruimte wordt geschapen om gemeenschappelijke projecten te financieren.

Dit staat in het jaarlijkse IMF-rapport over de stand van zaken in de eurozone dat directeur Christine Lagarde donderdag in Luxemburg aan de negentien ministers van Financiën presenteerde. Een schatkist voor de eurozone zou helpen de euro veerkrachtiger te maken en meer risicodeling zou het lidmaatschap aantrekkelijker maken, vindt het IMF.

Lagarde zei dat het Europese investeringsfonds EFSI zou kunnen worden uitgebreid. Ook zou er een nieuw centraal publiek fonds opgericht kunnen worden om te investeren in vluchtelingenkampen, klimaatverandering en energietransport.

Groei

Het IMF constateert dat het economische herstel van de eurozone de laatste twee kwartalen heeft doorgezet. Lagarde zei een verdere groei van zo'n 1,5 procent te verwachten.

De winstgevendheid van de financiële sector in de eurozone is nog wel zwak, aldus de instelling. Banken maken wel vorderingen met het opschonen van hun balansen. Maar de hoeveelheid slechte leningen moet volgens het IMF nog meer worden teruggebracht. De zogeheten NPL Taskforce van de Europese Centrale Bank (ECB) zou hier nog scherper op moeten aandringen. Ook zouden overheden nodige hervormingen moeten doorvoeren op het gebied van faillissementswetgeving.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement