Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Hotdogs van wortels, ui, kokosolie en zonnebloempitten: vleesbedrijven stappen in plantaardige burgers

Bij VION in Leeuwarden zijn de laatste koeien geslacht. Net als andere vleesverwerkers stort het bedrijf zich op de markt van plantaardige producten. Die lijken op en smaken naar echt vlees.

Hotdogs, niet van vlees, maar van wortels, ui, kokosolie en zonnebloempitten. Internationaal vleesproducent Jan Zandbergen in Veenendaal zette ze begin dit jaar in de markt. Het concern stortte zich, net als veel andere vleesproducenten, op de productie van plantaardige vleesvervangers. Begin dit jaar werden ze onder het merk Moving Mountain Foods op de markt gebracht. ,,Wij proberen vlees na te maken”, licht marketingmanager Laurens Zandbergen van het bedrijf toe.

De productie van vleesvervangers, ook bij vleesproducenten, lijkt niet meer te stuiten. De markt voor vegaproducten neemt toe. Tussen de 55 procent en 65 procent van de consumenten is flexitariër, melden het Voedingscentrum en de stichting ProVeg. Bij hen komt minstens een dag in de week geen vlees op het bord. Twaalf procent kiest in dat geval voor kant-en-klare vleesvervangers; anderen nemen ei, champignons, vis of peulvruchten.

Zandbergen richt zich op deze groep. Zandbergen: ,,Zij willen vaak iets wat op vlees lijkt. Dat bieden wij. De vegaburgers en -worstjes zijn qua structuur, smaak, sappigheid en uiterlijk amper te onderscheiden van echt vlees. Uit de vegaburger komt zelfs nepbloed, afkomstig van rode biet.”

Geen soja en dierlijke eiwitten

De vleesvrije burgers van Zandbergen bevatten geen soja, noch dierlijke eiwitten, zoals kippenei-eiwit. Een bewuste keuze, vertelt Zandbergen. ,,Iets wat vegan is, is niet alleen geschikt voor veganisten, maar ook voor vegetariërs. Dan sluit je niemand uit.” Consumenten denken volgens hem steeds meer na over de impact van hun voedingspatroon op het klimaat. ,,Minder vlees eten past daarbij, omdat de veehouderij zorgt voor uitstoot van CO2. Plantaardige producten zijn dus beter voor het klimaat. En ze zijn potentieel iets gezonder, omdat ze geen cholesterol bevatten.”

Ook vleesproducent VION in Boxtel breidt zijn vegatak uit. In Groenlo werden al veganproducten gemaakt; dat gebeurt vanaf volgend jaar april ook in Leeuwarden. De in 2017 geopende slachterij wordt de komende maanden verbouwd tot vegafabriek. Vorige week werden er de laatste koeien geslacht. Binnenkort arriveren de installaties voor de productie van veganhamburgers, -schnitzels, -kipstukjes, -worstjes en -gehakt. VION is de grootste vleesproducent van Europa, maar wil vanuit Leeuwarden de Europese markt van vleesvervangers bedienen. Dierlijke eiwitten worden bewust niet gebruikt, wel soja. Op den duur wil het vleesbedrijf regionale grondstoffen zoals bieten en aardappelen uit de regio gebruiken voor zijn vleesvervangers.

FOTO WOUTER WESTSTRATE

Beyond Meat

Vleesproducent Zandbergen World’s Finest Meat uit Zoeterwoude distribueert sinds anderhalf jaar de Beyond Meat, een plantaardige burger van de gelijknamige Amerikaanse producent. Zandbergen ging ,,uit overtuiging” over tot een partnerschap met het concern. ,,De vraag naar plantaardige burgers neemt binnen en buiten Europa toe”, stelt commercieel directeur Adriaan Figee van Zandbergen. ,,Wij zochten een hoogwaardige vleesvervanger om de vleeseter te verleiden tot een plantaardig alternatief. Met Beyond Meat bedienen wij vleeseters met een product dat zowel qua structuur als smaak op vlees lijkt.”

De burger bevat geen soja, maar wordt gemaakt van gele erwtenproteïne. In Zoeterwoude wordt begin volgend jaar een nieuwe productielocatie gebouwd waar de plantaardige vleesproducten van Beyond Meat zullen worden gefabriceerd. Het is de eerste productiehal van dit Amerikaanse merk buiten de VS.

De eiwittransitie van dierlijke naar vleesloze producten is volgens Figee in volle gang. ,,De vraag naar de Beyond Meat-producten is enorm. Elke week kunnen wij nieuwe klanten binnen en buiten Europa aan ons klantenbestand toevoegen.”

Marktleider op gebied van vleesvervangers

Een voormalig vleesbedrijf dat inmiddels geheel vegetarisch is gegaan, is Vivera in Holten. Het concern (omzet 70 miljoen euro, waarvan 25 procent in Nederland) is marktleider op het gebied van vleesvervangers.

Bijna zestig jaar geleden begon de onderneming als Eerste Nederlandse Keurslager Combinatie (Enkco). In 1990 kwam er een kleine tak vleesvervangers bij, die alsmaar groter werd. Deze zomer nam Vivera definitief afscheid van zijn vleesproductie met de verkoop van Enkco.

Vivera-directeur Willem van Weede stelt dat de markt voor vegaproducten in Nederland de komende tien jaar met 18 tot 20 procent kan groeien. ,,Er is heel veel ruimte voor nieuwe spelers. Concurrentie houdt ons scherp.” Hij ziet een ,,ongelooflijke dynamiek” op de markt voor plantaardige vleesloze producten. ,,Jonge mensen kiezen vaak heel bewust alternatieven voor vlees.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws