Horlogemaker Swatch ziet winst halveren

De Zwitserse horlogemaker Swatch presenteert volgende week de halfjaarcijfers, maar waarschuwt beleggers alvast dat die niet best zullen zijn. De vraag is in de eerste jaarhelft flink ingezakt, en daarmee staat ook de winst onder druk, liet het bedrijf vrijdag weten.

Swatch zei dat de omzet in de eerste jaarhelft met 12 procent is gezakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst pakt daardoor minstens de helft (50 tot 60 procent) lager uit dan in de eerste helft van 2015.

De onzekere economische vooruitzichten en de dure Zwitserse frank drukken de vraag naar dure horloges in veel voor Swatch belangrijke markten, waaronder Hongkong en Frankrijk. Ook in eigen land, waar het bedrijf het voor een groot deel moet hebben van verkopen aan toeristen, staat de omzet onder druk.

Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari sprak Swatch nog van een aanhoudend sterke vraag naar zijn klokjes. Hoewel dat dus flink tegenvalt, liet het bedrijf weten dat het niet van plan is banen te gaan schrappen. Ook blijft het investeren in nieuwe producten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement