FOTO

Horeca wapent zich politiek in Den Haag: 'Onze overlevingskansen worden met de dag kleiner'

FOTO ANP.

Horecaondernemers zijn bezig zich politiek te organiseren. Ze vinden in de Tweede Kamer te weinig oor voor hun pleidooi tegen de anderhalvemetersamenleving.

Geert Bosman in Heerenveen en Tess van der Kooij van Terschelling ontmoetten vrijdag in het Haagse parlementsgebouw onder meer de horecatyconen Laurens Meijer uit Breda en Won Yip uit Amsterdam. Na afloop meldde Nijmegenaar Khalid Oubaha, eigenaar van vijftien zaken, op Facebook: ,,Partij MKB Nederland is een feit!’’

Waarom? ,,Wij constateren dat onze kansen om deze crisis te overleven met de dag kleiner worden’’, meldt Van der Kooij. ,,Daarbij blijken de reddingsboeien niet te zijn wat ons in eerste instantie is voorgehouden.’’ Of het ook daadwerkelijk tot zo’n eigen politieke beweging komt, staat volgens Bosman nog niet vast.

Snelgroeiende Facebookgroep

De eerste stappen voor de oprichting zijn echter wel vast gezet. De Heerenvener, zelf exploitant van onder meer restaurants ’t Gerecht en Het Postkantoor, vertelt dat de collega’s elkaar hebben gevonden in de snelgroeiende Facebook-groep ‘Nee, tegen 1,5 meter’.

Die restrictie maakt het succesvol uitbaten van een horecaonderneming nagenoeg onmogelijk, zegt Bosman. Inmiddels hebben meer dan 60.000 leden zich voor de Facebook-groep aangemeld. Hun slogan: ‘Van 1,5 m samenleving naar 1,5 keer beter samenleving’.

Omvallen

Won Yip, die bijna alle cafés rondom de Dam bezit, citeerde de spreuk gisteren bij WNL op zondag. Hij verwacht dat tegen het einde van dit jaar de helft van de Nederlandse horeca is omgevallen. Volgens Yip ging het ook voor de corona-uitbraak al niet goed.

Yip had zzp’ers in de keuken die voor 55 euro per uur een omelet stonden te bakken. ,,We worden nu keihard gecorrigeerd. In plaats van lang smeulen is het nu een grote fik.’’ De topondernemer mist een saneringsplan. ,,Ik denk dat 80 procent van de werknemers niet in de gaten heeft wat er op hun afkomt.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct