Hoogste omzet ooit voor luchthavens

Nederlandse luchthavens en verwante dienstverleners als de luchtverkeersleiding en afhandelaars hebben vorig jaar de hoogste omzet ooit behaald. Het gaat om een totaalbedrag van 1,8 miljard euro. Dat is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder en zelfs een kwart meer dan in 2010, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De groei hangt samen met de verdere toename van het aantal reizigers. Het aantal vertrokken en aangekomen passagiers op de luchthavens bereikte in 2015 eveneens een record, met bijna 65 miljoen reizigers.

Het merendeel van de passagiers werd afgehandeld door Schiphol, de grootste luchthaven van het land. Die verwerkte een record van meer dan 58 miljoen passagiers, maakte de luchthaven zelf eerder al bekend. De Schiphol Group zag zijn omzet vorig jaar overigens met 1 procent dalen tot ruim 1,4 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail.

De hoeveelheid luchtvracht die via Nederlandse luchthavens werd vervoerd, daalde in 2015 licht tot bijna 1,7 miljoen ton goederen. Dit kwam vooral door een kleinere aanvoer van goederen vanuit Azië. Schiphol handelde bijna 97 procent van de luchtvracht af. De rest kwam voor rekening van de luchthaven Maastricht.

De omzet van luchtvaartmaatschappijen heeft het CBS niet in de cijfers meegenomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement