Dat juist de SP landbouwminister Carola Schouten aan een comfortabele meerderheid heeft geholpen voor haar stikstofwet, leidde in de Tweede Kamer tot verbaasde, treurende en verbeten reacties.

Het gebeurt zelden dat de SP zaken doet met een kabinet. Zo’n constructieve opstelling lieten de socialisten voorheen altijd liever over aan de linkse broeders van GroenLinks en de PvdA. Bij de Wet stikstofreductie en natuurverbetering waren de rollen omgedraaid. De SP toonde zich nu wél bereid om de onderhandelingen aan te gaan om zodoende samen met de SGP en 50Plus Schouten aan een comfortabele meerderheid te helpen in de Tweede en Eerste Kamer voor de wet om uit de stikstof-impasse te komen, waarvoor het kabinet 6 miljard euro uittrekt.

Waarom de SP dat doet? ,,Omdat deze stikstofperikelen nu al 561 dagen duren. Langer voortmodderen is onverantwoord voor de woningbouw, de natuur en de boeren”, verklaarde SP-Kamerlid Frank Futselaar. ,,Als deze stikstofwet het niet had gehaald, duurt de onzekerheid voort. Er komen verkiezingen aan en een formatie. Voor je het weet ben je zo weer zes tot acht maanden verder.”

In ruil voor de steun wist de SP de toezegging binnen te halen dat de stikstofuitstoot in 2035 gehalveerd moet zijn. Het eerste wetsvoorstel schreef een reductie voor van 26 procent in 2030. Daarnaast kreeg de SP het gedaan dat het budget voor de zorgbuurthuizen verdubbeld wordt naar 40 miljoen euro.

Steun

De SGP steunde het voorstel, nadat Schouten had toegezegd dat de duizenden boeren die nu zonder vergunning zitten, gegarandeerd gelegaliseerd worden. De landbouwminister legt wettelijk vast dat deze boeren vóór 2023 een vergunning krijgen. De veehouders zitten nu zonder vergunning omdat ze bij het vorige stikstofbeleid, het in mei 2019 door de Raad van State afgeschoten Programma Aanpak Stikstof (PAS), geen vergunning hoefden aan te vragen of konden volstaan met een melding. Deze toezegging kost extra stikstofruimte, die elders gevonden moet worden.

,,Ik moet zeggen dat mijn hart een beetje gebroken is”, reageerde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren op de ommezwaai van de SP. Zij en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vinden dat de socialisten instemmen met een ‘rammelende wet’ die uiteindelijk juridisch niet houdbaar zal blijken. Volgens beiden is het een kwestie van tijd dat rechters ook een streep zetten door deze aanpak. PvdA’er William Moorlag merkte op dat de SP niet genoeg heeft binnengehaald om de woningbouw weer op gang te helpen. ,,Dat vind ik echt een onverteerbare zaak.”

Minister Schouten was SP, SGP en 50Plus zeer erkentelijk voor hun steun. Ze benadrukte dat de doelen juridisch goed geborgd zijn. Een herhaling van het PAS-debacle acht ze uitgesloten. ,,Deze wet is solide. Er moet eerst stikstof gereduceerd zijn voordat de ruimte benut mag worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Stikstof
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct