Via een omweg belandde het faillissement van Happy Beton in Kollum deze zomer op het bordje van curator Romana Bremer. Nu dreigt ze met een getuigenverhoor.

Bremer en haar plaatsvervanger Sigrid Veenema zijn de afgelopen maanden nauwelijks een stap verder gekomen. De administratie ontbreekt en beide juristen beklagen zich erover dat de medewerking minimaal is. ,,We zijn er wel in geslaagd om informatie te bemachtigen, maar dat is nog niet voldoende’’, zegt Veenema.

Bij de rechter-commissaris ligt dan ook een verzoek om de betrokkenen onder ede te verhoren. Happy Beton werd in het voorjaar van 2014 opgericht door Frank Nicolai. Deze Kollumer gaat er prat op een duurzaam beton te hebben ontwikkeld, waarin zand en grind zijn vervangen door glas en olifantegras.

De wijze waarop Happy Beton naar de filistijnen is gegaan, roept vragen op. Allereerst werd het faillissement uitgesproken door de rechtbank van Amsterdam, terwijl de onderneming Fries is. Het personeel werkte in een loods van Nicolai Prefab Beton in Franeker. Weken later wisten de dertien werknemers nog altijd niks van het bankroet.

Nicolai beweert dat hij op het moment van de faillissementsuitspraak al geen eigenaar meer was. Op papier was dat Autobedrijf Kuipersveld uit Arnhem geworden, maar deze vennootschap bleek al in januari te zijn opgedoekt. Formeel staat Frans Nicolai nog altijd als enig aandeelhouder van Happy Beton te boek. ,,We gaan het onderzoeken’’, zegt Veenema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct