Het kabinet trekt 360 miljoen euro uit om de lucht in klaslokalen te zuiveren. In Gorredijk wacht een oplossing, belooft Allan Nijholt van Global Air Solutions.

Zijn bedrijf heeft in Nederland het alleenrecht op de levering van de Air Blue, een machine die per uur zo’n 400 kuub lucht opzuigt. UV-C licht maakt vervolgens de meegezogen bacteriën, schimmels en virussen onschadelijk. ,,Dit systeem gebruiken Italiaanse ziekenhuizen om hun operatiekamers te desinfecteren’’, vertelt Nijholt.

In de wetenschap wordt UV-C licht al zo’n veertig jaar gebruikt voor het desinfecteren van allerlei zaken. De uitbraak van corona bracht het middel opnieuw onder de aandacht. Zo lanceerde de voormalige lampendivisie van Philips, Signify, al in juni zijn nieuwe coronalamp. De Delftse startup Jonker-Makis Robotic kwam met een schoonmaakrobot op UV-C licht.

,,Maar dat UV-C licht is niet helemaal ongevaarlijk’’, weet Nijholt. Hij wijst er op dat de lamp in zijn Air Blue niet naar buiten schijnt. Hij betrekt de apparaten van een fabriek in Italië. ,,Er is een familieband, mijn nicht is de directeur.’’ Zelf heeft de ondernemer uit Gorredijk een maritieme achtergrond. Zijn andere bedrijf Global Electrical Solution (vijftien werknemers) levert apparatuur voor de scheepvaart en de offshore.

Ballastwater

Hoe Nijholt in de virusbestrijding rolde? ,,Als zeeschepen op de Noordzee hun ballastwater lozen, zitten daar allemaal beestjes in.’’ De Chinese Wolhandkrab belandde zo in Nederland. ,,Wij leveren een systeem dat ballastwater zuivert.’’ Dat gebeurt ook met UV-C licht.

'Ruim 90 procent van de virussen gaat dood'

Nijholt geeft zijn Air Blue een goede kans. De ‘coronaslurper’ kost zo’n 2700 euro, inclusief installatie. ,Ruim 90 procent van de virussen gaat dood.’’ De rest is onschadelijk, bezweert Nijholt. Een beetje schoollokaal is in een kwartier van ziektekiemen bevrijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct