Voor veel werknemers valt het vakantiegeld dit jaar tegen. Wel is de teleurstelling voor grootverdieners het grootst.

Werkenden met een modaal inkomen krijgen circa 2 euro minder dan vorig jaar door gewijzigde belastingtarieven. Wie drie keer modaal verdient, onvangt zelfs 487 euro minder aan vakantiegeld.

Dat meldt salarisstrokenverwerker ADP Nederland. De tegenvaller heeft te maken met de veranderde afbouw van de fiscale arbeidskorting. Daardoor moeten mensen die drie keer modaal verdienen zo’n 6 procent meer belasting betalen over hun vakantiegeld. Zij worden slechts deels gecompenseerd, omdat hun nettoloon maandelijks met enkele tientjes stijgt.

De zon schijnt wel voor werknemers met een minimumloon. Zij zien hun vakantigeld met gemiddeld 15 euro stijgen.

loading

Mei

Traditioneel wordt het vakantiegeld in mei en juni uitgekeerd. Maar volgens ADP is dat lang niet altijd meer het geval. Veel bedrijven hebben namelijk een individueel keuzebudget ingevoerd. Daarbij stort de werkgever een evenredig deel van het vakantiegeld maandelijks in een spaarpotje. Het is vervolgens aan de werknemer om te bepalen wanneer en hoe dat bedrag wordt uitgekeerd.

„Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het te laten uitbetalen vanwege een onverwachte grote uitgave of belastingvrij opnemen in verband met de kosten van een studie”, zegt Dik van Leeuwerden van ADP Nederland. „Juist in deze tijd van financiële onzekerheid kan dit werknemers een uitkomst bieden.”

Later uitbetalen

Voor bedrijven die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zal het uitbetalen van het vakantiegeld een zware opgave zijn. Volgens Van Leeuwerden kunnen zij niet zomaar besluiten om dit later te betalen aan hun personeel.

„Als het contractueel is vastgelegd dat het vakantiegeld in mei wordt uitgekeerd, dan moet het ook in mei betaald worden”, legt Van Leeuwerden uit. Volgens hem kunnen werkgevers en werknemers natuurlijk wel in gesprek gaan om het vakantiegeld later uit te keren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Werkvloer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct