Ooit verkocht hij Marsen en lingerie. Nu is Alexander Heine uit Leeuwarden een succesvol zakenman met vijf bedrijven. Hij schreef het boek De relaxte ondernemer . Met tips en levenslessen. Want hij kende ook diepe dalen.

Een lange gele streep van boven naar beneden. In de digitale agenda van ondernemer Alexander Heine (37) staat een dag niks. ,,Een blok waarin ik niets plan. Dat heb ik twee weken geleden al vastgezet. Ik ga dan sporten of naar de sauna. In die rust komen de beste ideeën.’’ Dat is alvast zijn eerste tip: plan rustmomenten.

Heine schreef recent het boek ‘De relaxte ondernemer’. Daarin vertelt hij zijn eigen verhaal over vallen en opstaan en deelt hij tips en levenslessen. Hij mediteert (,,kan ik met een afstand naar zaken kijken. Zonder oordeel’’), let op zijn voeding (,,Ik heb suiker geschrapt en eet minder vlees’’) en doet veel aan sport. Persoonlijk en zakelijk maakte hij diepe dalen mee. Zijn belangrijkste advies, overgenomen van Winston Churchill: ‘Geef nooit, nooit, nooit op.’ Dat is volgens hem het verschil tussen een ,,opgever’ (die nooit wint) en iemand die doorgaat.

Heine noemt zichzelf multiondernemer. De geboren Groninger heeft vijf ondernemingen met in totaal zo’n 50 werknemers. Vorig jaar begon hij Eva Carrierezorg, een detacherings- en bemiddelingsbureau voor zorgmedewerkers. Heine: ,,Ik wilde een socialer en eerlijker systeem van flexibele krachten. Als het van beide kanten bevalt, kan de werkgever deze mensen zonder boeteclausule overnemen. Een werkgever wil vaak namelijk wel in hen investeren.’’ Heine zette ook welbevinden.com op, waar particuliere ouderenzorg wordt aangeboden om de druk op mantelzorgers te verkleinen. Ook is hij eigenaar van zorgboerderij Frondida in Frieschepalen. In 2013 startte hij zijn eerste bedrijf Zorg&Coaching Noord-Nederland, waar kwetsbare jongeren worden begeleid. Twee jaar geleden nam hij jobcoachingsbureau Ottema& Zwart over.

Eerste schreden

In zijn boek verhaalt hij over zijn eerste schreden op het ondernemerspad. En hoe hij na tegenslagen de weg omhoog vond. Heines vader was autohandelaar. Zijn moeder verpleegkundige. Van zijn vader heeft hij zijn ondernemerszin. ‘Op school kocht ik in de pauze tien Marsen bij Trekpleiser en verkocht die weer door.’ In zijn studententijd kocht hij lingerie voor een kwartje en verkocht die voor een euro door. ‘Strings, bh’s. Ik was in die tijd leider bij een voetbalclub. Die jongens wilden wel setjes kopen voor hun vriendinnen.’ In 2003 organiseerde hij als student verpleegkunde reizen naar Formule 1-wedstrijden. ,,Als kind hield ik al van racen. Google kwam toen net op en we stonden bovenaan in de zoekfuncties. Op één dag verkochten we soms 2.000 kaartjes. De vraag naar luxe reizen nam toe. Ik boekte voor klanten die naar een Grand Prix wilden, een nacht in een hotel in Barcelona voor 200 euro.’’

Het was een groot succes. Tot de kredietcrisis in 2008 keihard toesloeg. De omzet van zijn eenmanszaak zakte ineen. ‘Op geen van mijn pinpassen stond nog saldo. Ik had een grote schuld bij de bank.’ Hij zat aan de grond. Heine moest zijn huis en inboedel verkopen. Zijn relatie liep stuk. Noodgedwongen ging hij weer bij zijn ouders wonen. ‘Daar had ik een kamer in hun flatje in Delfzijl.’ Als afgestudeerd hbo-verpleegkunde besloot hij zich te verhuren als zzp’er in de zorg. ‘Ik zei op alles ja. Draaide dag- en nachtdiensten. Soms achter elkaar.’ Een faillissement dreigde. ,,Ik voelde me soms heel zielig. Maar de volgende dag kon ik de knop omdraaien. Ik ging weer door.’’ De vader van een vriendin bood hulp aan en ging in gesprek met de bank. Heine moest binnen een week 20.000 euro ophoesten om een schuldsanering te voorkomen. ‘Een vriend wilde me dat bedrag lenen. Ik heb het in een jaar terugbetaald.’

Idee

Een professor wiens vrouw Heine verpleegde gaf hem de raad verder te kijken dan de Formule 1. ‘In die tijd ging het niet goed met mijn broertje en ik zocht een kamer voor hem.’ Dat was de start van een bedrijf in woonbegeleiding, Zorg &Coaching Noord-Nederland (ZCNN). Heine trad nooit veel op de voorgrond. Net voor corona gaf hij een lezing bij netwerkorganisatie Friese Zaken over zijn belevenissen. Zo ontstond het idee voor het boek. Belangrijkste tips: delegeer, zorg voor een breed netwerk, fouten maken mag, mits je er van wil leren.

En: schrap het woordje ‘niet’ uit je vocabulaire. Heine gelooft in de wet van aantrekkingskracht: ‘Een gedachte is energie. Als je negatief denkt, word je negatief. En trek je ook negatieve dingen aan. Als je positief denkt, creëer je een andere omgeving en trek je positieve mensen aan. Ik heb dat zelf ook gedaan. Je kunt zeggen: Schreeuw niet zo! Maar je kunt ook zeggen: ,,Praat even wat zachter.” Toen ik aan de grond zat, vond ik mezelf heel zielig. Maar de volgende dag ging de knop op.”

Een ander advies: ,,Doe wat je leuk vindt. Dan heb je niet het idee dat je aan het werk bent.’ Zijn toekomst? ,,Rustig verder groeien. Zelf wil ik me meer richten op coaching en het geven van trainingen en lezingen.’’

Een laatste tip: ,,Wees aardig tegen iedereen op je pad omhoog. Want als je valt kom je ze allemaal weer tegen.”

Alexander Heine- ‘De relaxte ondernemer. Bereik meer met minder inspanning’ 15 euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct