Werkzoekenden worden geconfronteerd met fors minder vacatures.

Het aantal vacatures is sinds de corona-uitbraak dramatisch gedaald

Werkzoekenden worden geconfronteerd met fors minder vacatures. Foto ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een paar maanden geleden waren de vooruitzichten voor werkzoekenden nog bijzonder goed. Maar sinds de corona-uitbraak is het werk in verschillende sectoren zo goed als opgedroogd.

Er worden fors minder vacatures aangeboden en werkenden zijn minder enthousiast om van baan te wisselen. Vergeleken met de maand januari is het aantal aangeboden vacatures in maart gedaald met 23 procent, zo blijkt uit cijfers van Jobdigger. In de voorgaande drie jaren was in maart nog sprake van een stijging. Gemiddeld worden er in maart 382.056 nieuwe vacatures geplaatst. Afgelopen maand waren dat slechts 308.153.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, ziet nu al enkele gevolgen van de coronacrisis op de langere termijn ontstaan. ,,In de bouw wordt momenteel niet meer geïnvesteerd. Maar als je over twee jaar een nieuw gebouw wilt hebben, dan moet je daar nu al de plannen voor maken.” Het aantal vacatures is de afgelopen maand in alle functiegroepen gedaald, maar het zwaarst getroffen is de horeca. Het aanbod aan vacatures was maar half zo groot als in een gemiddelde maand maart.

Horeca

Maar hoe dramatisch de horeca er op het moment ook voor staat, als de noodmaatregelen eenmaal zijn opgeheven, zou deze sector zich wel relatief snel kunnen herstellen. Wilthagen: ,,Als we straks allemaal weer naar buiten mogen, doen we waarschijnlijk niets liever dan weer naar het café of restaurant gaan. Werknemers zouden hun banen dan terug kunnen krijgen.”

Maar dat is wel afhankelijk van hoe horeca-ondernemers en hun klanten de coronacrisis zijn doorgekomen. ,,Werkenden zijn immers ook consumenten. Bijvoorbeeld zzp’ers die ingeteerd hebben op hun financiële reserves, zullen hun geld minder snel weer uitgeven aan zaken als uitgaan en eten buiten de deur. Blijven de klanten ook na het opheffen van de maatregelen weg, dan zullen horeca-ondernemers alsnog omvallen en kunnen zij ook geen banen meer bieden.”

'Altijd lastiger'

De prognoses zijn volgens Wilthagen het minst voordelig voor de toerismebranche en de evenementenindustrie. ,,Vooral voor studenten die pas afgestudeerd zijn in die vakgebieden is dit natuurlijk ook vreselijk. Voor jongeren is het na een crisis altijd lastiger op de arbeidsmarkt, maar zij zijn nu dus opgeleid voor werk dat er misschien een hele tijd niet meer is.”

Extra voorzichtig

Volgens Wilthagen is het niet meer dan logisch dat mensen nu minder vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt en extra voorzichtig zijn. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de arbeidsmarkt stil komt te liggen. ,,Na een crisis denken mensen na over het werk waar ze in zitten en of ze daar nog willen blijven, zeker als het lot van hun huidige sector onzeker is. Dan komen ze juist in beweging.”

Een complete malaise op de arbeidsmarkt verwacht Wilthagen niet. ,,Deze situatie wordt vergeleken met de crisis van 2008, maar is wezenlijk anders. Dat zoiets gebeurt op economisch vlak én op het gebied van gezondheid is compleet nieuw. Maar dat betekent ook dat de gevolgen mee kunnen vallen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct