'Herstelbeweging beurzen krijgt vervolg'

De Europese aandelenbeurzen openen dinsdag naar verwachting in de plus, waarmee de herstelbeweging die maandag tegen het eind van de handel werd ingezet een vervolg krijgt. Dat is mede te danken aan het positieve sentiment op Wall Street en op de Aziatische markten. In Amsterdam gaat de aandacht onder meer uit naar de kwartaalcijfers van AkzoNobel en TomTom.

IG Markets verwacht dat de AEX opent op 452 à 453 punten. Maandag sloot de graadmeter van de Amsterdamse beurs na een grotendeels negatieve handelssessie 0,1 procent in de plus op 450,81 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daarentegen zakte 0,2 procent tot 680,59 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Ook in New York vond maandag een omslag plaats. Teleurstelling over het uitblijven van een productie-akkoord tussen zestien grote olielanden maakte plaats voor voorzichtig optimisme over de kwartaalcijferperiode. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 18.004,16 punten, de S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2094,34 punten en de Nasdaq won 0,4 procent tot 4960,02 punten.

AkzoNobel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel wist zijn verkopen en winst op te voeren ondanks aanhoudend lastige marktomstandigheden. Dat was met name te danken aan bezuinigingen. Het bedrijf verwacht dat de marktomstandigheden voorlopig uitdagend blijven, waarbij prijzen onder druk blijven staan en wisselkoersen onveranderd een negatief effect hebben op de resultaten.

TomTom heeft de omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien toenemen, en wist in tegenstelling tot een jaar eerder uit de rode cijfers te blijven. De verkopen van software, navigatiekastjes en andere gadgets zoals actiecamera's en sporthorloges aan consumenten namen wel af.

De euro werd verhandeld voor 1,1328 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 40,08 dollar en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 43,18 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement