Harrie Langman-prijs wordt jaarlijks eerbetoon

Het posthume eerbetoon vorig jaar van Noord-Nederland aan oud-minister Harrie Langman is uitgemond in een jaarlijkse Harrie Langman-prijs.

Die prijs wordt uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland op 10 januari in Martiniplaza organiseert. Die receptie is de opvolger van de receptie die de Kamer van Koophandel tot drie jaar geleden hield. Een stichting van bestuurders en ondernemers is in dat gat gesprongen.

Harrie Langman werd vorig jaar geëerd met de eretitel Noordkrachtig Persoon 2016. Hij overleed in 2016. Een jaar geleden werd al voorgesorteerd op een prijs voor een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Noord-Nederland.

Ondernemer Sieger Dijsktra, een van de organisatoren van de nieuwjaarsreceptie, vertelt: ,,We hebben de familie van Langman gevraagd of we de jaarlijkse prijs naar hem mochten vernoemen. Men heeft daarmee ingestemd.’’ De jury gaat bestaan uit Dijkstra zelf, Jetta Klijnsma (CdK Drenthe), Dina Boonstra (NDC mediagroep) en Harry Oosterman (burgemeester Ooststellingwerf).

Van groot belang

Harrie Langman was gedurende twee periodes van groot belang voor Noord-Nederland. De Fries was als minister van Economische Zaken begin jaren zeventig van de vorige eeuw verantwoordelijk voor de steun aan de zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie