Half miljard EU-steun voor boeren

De Europese Commissie stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor steun aan boeren. Dat blijkt uit een pakket voorstellen die EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) maandag in Brussel presenteerde aan de EU-ministers van Landbouw.

150 miljoen daarvan is bedoeld als steun om de melkproductie op vrijwillige basis met 5 tot 25 procent te reduceren. Van de resterende 350 miljoen is bijna 23 miljoen euro voor Nederland beschikbaar, dat het bedrag net als de andere lidstaten zelf mag aanvullen tot het dubbele. Nederland mag die landbouwmiljoenen aanwenden in de sectoren waar de regering dat nodig vindt, bijvoorbeeld in de varkensvleessector.

,,Dit is ons antwoord op de huidige enorme prijsdruk", zei Hogan. ,,Ons einddoel is het broodnodige herstel van de prijzen die de boeren betaald krijgen, zodat ze van hun werk kunnen leven.”

Positief

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) reageert positief op de maatregelen. ,,Melkvee- en varkenshouders hebben al lange tijd problemen met de werking van de markt. Met dit pakket worden landen geholpen de overproductie op de zuivelmarkt structureel te reduceren en de versterking van de varkenshouderij ter hand te nemen. De 23 miljoen euro die Nederland ontvangt wil ik ter ondersteuning van structurele verbeteringen inzetten."

Ook de overkoepelende Europese landbouworganisaties Copa en Cogeca reageren overwegend positief.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement