Klaas de Leeuw verkoopt bouwconcern Van Wijnen

Bouwbedrijf Van Wijnen wil de komende jaren de woningproductie flink opvoeren. Foto: Jilmer Postma

Klaas de Leeuw verkoopt al zijn aandelen in bouwbedrijf Van Wijnen. Ook Rabobank stapt uit het bedrijf, dat volledig in handen komt van HAL Investment.

Als grootaandeelhouder zette de 78-jarige Klaas de Leeuw lange tijd een groot stempel op Van Wijnen, dat als een van de grootste bouwconcerns van Nederland geldt. Rabobank kocht zich in 2014 voor 43 procent in bij de bouwreus, maar oud-Tynster De Leeuw hield met 57 procent van de aandelen nog altijd de belangrijkste kaarten in handen.

De afgelopen maanden onderhandelden de aandeelhouders met diverse overnamepartijen. De keuze viel uiteindelijk op HAL, omdat deze de ongewone organisatiestructuur van Van Wijnen ongemoeid wil laten. Het bouwconcern bestaat uit 24 regionale vestigingen, die allemaal met een grote mate van zelfstandigheid opereren. Er werken 1800 mensen, die vorig jaar goed waren voor een omzet van 962 miljoen euro.

HAL is beursgenoteerd

De koop met HAL is gesloten, maar de transactie moet formeel nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. HAL is een beursgenoteerde investeringsmaatschappij uit Rotterdam, die wortelt in de Nederlandsch-Amerikaanse Stoomvaartmaatschappij uit 1873.

Eind vorig jaar vertegenwoordigde HAL een waarde van 13,7 miljard euro. In de investeringsportefeuille zitten onder meer bedrijven als Boskalis, Vopak, SBM Offshore en Coolblue. Met het wisselen van de eigenaren verandert ook de top van de bouwonderneming. Wino de Jong maakt per 1 augustus plaats voor Peter Hutten, die van 2014 tot begin vorig jaar Van Wijnen Noord leidde.

Dat noordelijke bedrijfsonderdeel is altijd belangrijk gebleven voor Van Wijnen. De vestigingen in Gorredijk, Heerenveen en Groningen tellen een kleine 500 werknemers en genereren zo’n kwart van de totale omzet. De oorsprong van Van Wijnen Noord ligt bij het timmerbedrijfje van Evert de Leeuw in Tijnje.

Zijn zonen Klaas en Freerk verhuisden in 1969 naar Gorredijk, waar ze het toenmalige bouwbedrijf De Leeuw Jellma tot een succes maakten. Op 1 januari 1977 kocht de Dordtse bouwer Van Wijnen de onderneming. Een kleine tien jaar later vestigde Klaas de Leeuw zijn meerderheidsbelang in Van Wijnen.

Die prestatie schreef hij zelf toe aan zijn vermogen om investeerders in woningbouw naar het noorden te lokken. ,,Sa ha wy 40 persint fan ús produkt oan eigen inisjativen te tanken’’, aldus De Leeuw destijds in de Leeuwarder Courant . ,,Dat wie wol in bytsje unyk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie