Groei Japanse economie valt sterk terug

De Japanse economie is vorig kwartaal nauwelijks gegroeid, na een zeer sterke vooruitgang in de eerste drie maanden van dit jaar. Japanse bedrijven worstelden de afgelopen maanden met de sterke yen, die Japanse producten duurder maakte in het buitenland en een rem zette op de export.

De Japanse economie, de derde van de wereld, groeide in het tweede kwartaal met 0,2 procent op jaarbasis, na een plus van 2 procent in het eerste kwartaal. De groei was daarmee aanzienlijk zwakker dan voorspeld; economen rekenden in doorsnee op een expansie van 0,7 procent.

De export haalde per saldo 0,3 procentpunt van de groei. Verder namen de investeringen licht af, terwijl de consumptie marginaal toenam.

Steunmaatregelen

Met de tegenvallende groei loopt de druk op de Japanse centrale bank op om met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen. De Japanse regering zette eerder deze maand al het licht op groen voor een breed pakket steunmaatregelen, die de groei moeten aanjagen. Daarbij worden onder meer miljarden geïnvesteerd in infrastructuur en komt er meer geld beschikbaar voor kleine bedrijven. De centrale bank hield zijn beleid eind juli echter nog grotendeels ongewijzigd.

Het Japanse statistiekbureau kwam maandag ook nog met een wat positiever bericht, over de industrie. Daar groeide de productie in juni volgens een nieuwe schatting met 2,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand, in plaats van met 1,9 procent zoals eerder was gemeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement