Bron: Graydon

Graydon: timmerman kan geen corona-steun krijgen, maar alternatieve genezer wel

Bron: Graydon

Slechts een klein deel van de bedrijven komt in aanmerking voor de eenmalige corona-uitkering van 4000 euro. Vooral de bouw vist achter het net, meldt bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Volgens de data-analisten van Graydon vallen 726.876 bedrijven binnen de beleidsregel TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19). Dat is ruim 28 procent van het Nederlanse bedrijfsleven. Het merendeel (dik 72 procent) ontvangt dus geen 4000 euro.

,,Dit betreft ruim 1,8 miljoen bedrijven die niet aan één of meerdere gestelde voorwaarden voldoen, terwijl in 26,5 procent van de gevallen wel sprake is van een bovengemiddeld zware impact van de coronamaatregelen op de bedrijfsvoering’’, stelt commercieel directeur Mandy Stevens van Graydon.

Met name bouw- en timmerbedrijven, 84.514 in totaal, krijgen niks. Hetzelfde geldt voor de 14.468 ondernemingen die auto’s repareren en verhandelen en 11.939 adviesbureaus. Graydon berekende dat ruim een kwart van de bedrijven die wel onder de TOGS-regeling vallen, daadwerkelijk last heeft van de coronamaatregelen.

Kredietwaardigheid

Een aanzienlijk groter deel, bijna 39 procent, merkt echter veel minder van de crisis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de alternatieve genezers en overige paramedische praktijken, bijna 40.000 in totaal. Graydon merkt op dat de overheid bij het toekennen van de TOGS-steun niet kijkt naar de kredietwaardigheid.

,,Het zijn dit soort bedrijven die door de overheid gevraagd worden geen aanspraak te maken op de regeling’’, aldus Stevens. In Noord-Nederland voldoet maximaal 30 procent van de bedrijven aan de criteria voor de TOGS. Een enquête onder driehonderd leden van ondernemersvereniging VNO-NCW MKB Noord leert dat het Noordelijk bedrijfsleven vraagt om een verbreding van de huidige financiële regelingen vanuit het kabinet.

Zo’n 30 procent van de ondervraagden maakt gebruik van de NOW-regeling. De meesten verwachten geen gedwongen ontslagen op de korte termijn, maar wel op de langere termijn. Een derde voorziet uiteindelijk in zware geldproblemen te raken. ,,Dat zijn zorgwekkende signalen’‘, vindt dirceteur Ton Schroor van VNO-NCW MKB Noord.

,,Ondernemers geven heel duidelijk en concreet aan perspectief nodig te hebben’’, zo benadrukt Schroor. ,,Daarbij is het van ook belang dat we met zijn allen weer geld gaan besteden. Bijvoorbeeld overheden die hun investeringen naar voren schuiven, woningcorporaties die het onderhoud aan en verduurzamen van hun woningen doorzetten en consumenten die blijven besteden bij lokale bedrijven.’’

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct