Graadmeters Wall Street zakken weg

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag tijdens de middaghandel in New York op verlies. Beleggers bleven bezorgd over alle politieke onrust in Washington, waar dinsdag nog minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de laan uit werd gestuurd. Daarnaast verwerkte Wall Street onder meer tegenvallende gegevens over de Amerikaanse winkelverkopen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent lager op 24.777 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2750 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 7505 punten. Bij de opening van de beurs lieten de graadmeters nog kleine plussen zien.

Kenners zijn bang dat het Witte Huis een steeds protectionistischer beleid gaat voeren, want Tillerson werd beschouwd als een voorstander van vrijhandel. Zijn opvolger, CIA-directeur Mike Pompeo, staat juist bekend als een hardliner. Recent vertrok ook al de belangrijkste economische adviseur van Trump uit onvrede over de importheffingen op staal en aluminium.

United Continental

Vooral industriële bedrijven zijn bij beleggers een beetje uit de gratie geraakt, want zij kunnen de meeste hinder ondervinden van de handelsperikelen. Zo ging vliegtuigbouwer Boeing dik 2 procent onderuit.

Ook luchtvaartconcern United Continental (min 2 procent) moest het ontgelden. Er is grote ophef ontstaan over de dood van een hondje omdat cabinepersoneel had geëist dat het dier werd opgesloten in een opslagruimte voor bagage.

Broadcom

Juweliersketen Signet Jewelers kelderde verder meer dan 19 procent. Het bedrijf kwam met cijfers en een herstructureringsplan voor de komende jaren.

Chipconcerns Broadcom en Qualcomm noteerden respectievelijk 0,5 en 2,1 procent lager. Broadcom staakt zijn pogingen om Qualcomm in te lijven. De beslissing volgt op een decreet van president Donald Trump, die een dag eerder de grootste overname in de technologiesector ooit blokkeerde vanwege mogelijke gevaren voor de Amerikaanse staatsveiligheid.

Euro

Ford stond wel zo'n 3 procent in de plus, vanwege een positief rapport van analisten van Morgan Stanley. De autobouwer was daarnaast ook negatief in het nieuws wegens het terugroepen van zo'n 1,4 miljoen auto's. Door een defect kan het stuur loslaten.

De euro was 1,2373 dollar waard, tegen 1,2370 dollar bij het Europese beursslot eerder op de dag. Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 60,74 dollar per vat. Brentolie was juist een 0,1 procent goedkoper op 64,59 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement