Goutumer opent sigarenzaak in hartje Groningen: 'Vergelijk het met het drinken van een goed glas wijn'

FOTO SHUTTERSTOCK

Goutumer Rinse van Gans opende deze week een gloednieuwe sigarenzaak van Van Dalen Cigars in hartje Groningen. Hij is de eerste franchisenemer van de firma in Nederland.

Hij was docent en ambtenaar, maar nu is Rinse van Gans (51) uit Goutum sigarenboer. In de Waagstraat in Groningen opende hij een sigarenwinkel als eerste franchisenemer van Van Dalen Cigars in Nederland. Deze ,,sigarenketen’’ heeft ook tabakszaken in onder meer Rotterdam, Dordracht en Den Bosch. Van Gans verkoopt 100 merken en heeft in zijn zaak tussen de 5.000 en 10.000 sigaren. In een speciale klimaatkamer staan exemplaren uit Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied, die een speciale luchtvochtigheid vragen.

De Goutumer besloot twee jaar geleden het roer om te gooien. ,,Ik wilde altijd al een winkel en sigaren zijn mijn grote passie.’’ Dat begon rond zijn zestiende, toen hij af en toe een Cubaanse sigaar op stak. ,,Daar ging ik zelfs voor naar Amsterdam of Antwerpen.’’

Het roken van sigaren neemt de laatste jaren weer toe, stelt Van Gans. ,,Mensen beseffen dat het leven eindig is en willen genieten. Het roken van twee a drie sigaren per week valt daar onder. Vergelijk het met het drinken van een goed glas wijn als rustmoment.’’ De verkoop van exclusieve sigaren is een nichemarkt, aldus van Gans. Hij verkoopt losse sigaren vanaf 2 euro. De duurste veertien, in een kistje, kosten 1.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie