Je kunt de glazen kuchschermen ook als schoolbord gebruiken.

Glasfabriek Steinfort stort zich op de groeimarkt van kuchschermen

Je kunt de glazen kuchschermen ook als schoolbord gebruiken. FOTO JEANET HIBMA

Steinfort Glas en dochteronderneming GLAZZ storten zich samen met meubelfabrikant Horjus in de groeimarkt van kuchschermen.

Bij bedrijven, scholen en andere publieke instellingen dringt langzaam het besef door dat de maatregelen tegen corona niet van tijdelijke aard zullen zijn. ,,Net ien kin ynskatte hoe lang as dit duorje sil’’, zegt glasspecialist Jelle Jan Wissmann van GLAZZ. Hij merkt aan vragen uit de markt dat er behoefte is aan meer permanente afweermiddelen tegen besmettingsgevaar.

Duur plexiglas

Vrij snel nadat het Covid-19 virus in Nederland zijn eerste besmettingsslachtoffers had gemaakt, kwamen kassamedewerkers in supermarkten achter schermen van plexiglas te zitten. De bouwvakkers in hun busjes volgden vrij snel en het schijnt dat er ook voor rechters en aanklagers maatregelen zijn getroffen.

Wat je ziet is dat het doorzichtige kunststof inmiddels schaarser is geworden en daarmee natuurlijk ook duurder. De levertijden worden langer, net op het moment dat bepaalde kantoorbanen weer voorzichtig proberen terug te keren naar de situatie van voor de corona.

Een enquête onder zijn klantenkring leerde kantoorinrichter Koninklijke Ahrend in Amsterdam dat 81 procent van de afnemers er op rekent dat de werkruimte permanent zal veranderen. ,,Er is vooral veel vraag naar bureaustoelen voor thuis, die voldoen aan Arbo-richtlijnen’’, zo merkt topman Eugène Sterken van Koninklijke Ahrend in het Financieele Dagblad op.

,,Dat ligt nu al op zo’n duizend stoelen per week en wij verwachten op basis van de aanvragen die momenteel binnenkomen dat dit aantal nog fors zal toenemen. We hebben extra voorraden aangelegd. Verder zien we in rap tempo de vraag toenemen naar plexiglas schermen.’’

Duizenden kuchschermen

Ook bij GLAZZ merken ze de effecten. Nu de crisis langer voortwoekert, krijgt Wissmann vaker telefoontjes. ,,Faak fan minsken mei kontaktberoppen, dy’t witte wolle wat de mooglikheden binne.’’ Kantoorinrichters, therapeuten, coaches, advocatenkantoren... Bij Steinforte en GLAZZ sloegen ze aan het pionieren, in samenwerking met de meubelmakers van Horjus in Dronrijp.

Zo rolden er diverse kuchschermen uit de ideeënkoker, voorzien van gehard veiligheidsglas van 44 of 6 millimeter dikte. Het is hetzelfde glas dat je ook in bushokjes zien.

De ontwerpers bedachten tafelmodellen, modellen voor balies, maar ook staande wanden. Je kunt op het transparante glas schrijven en tekenen, alsof het een schoolbord is. Geschikt voor scholen dus. ,,En miskien ek wol foar yn de horeka’’, oppert Wissmann. ,,Wy ferwurkje hjir 30 ton glês per dei. Hjir stiet dus genôch. We kinne tûzenen kuchskermen leverje.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct