‘Bevrijdingsdag was overigens ook de dag dat ik ontslag heb genomen om mij volledig te kunnen focussen op Hulptroepen. Na paar jaar gemeente Amsterdam tijd voor nieuwe plannen en avonturen. Best wel spannend met recessie voor de deur, hypotheek en studieschuld maar hey: als je niks verandert, blijft alles ook hetzelfde.’

Die kijk-mij-eens-lef-hebben-tweets verstuurde Sywert van Lienden op 5 mei vorig jaar. De opiniemaker en tv-persoonlijkheid - Van Lienden was een graag geziene stamgast bij De Wereld Draait Door - had toen echter al met twee compagnons een bv opgericht voor de afhandeling van twee grote mondkapjesdeals met een totale waarde van 100,8 miljoen euro. Toen al was duidelijke dat het om lucratieve deals zou kunnen gaan. In eerste instantie zou het om tonnen winst gaan, een paar maanden later bleek dat er vele miljoen euro’s mee verdiend zijn. Van Lienden hield er uiteindelijk 9 miljoen euro aan over en zijn zakenpartners Camille van Gestel uit Workum en Bern Damme elk ruim 5 miljoen euro.

Van Lienden, voormalig communicatiestrateeg bij de gemeente Amsterdam, gaf zondag in Buitenhof toe grote fouten te hebben gemaakt met de communicatie. Zijn partners en hij hadden van de daken moeten schreeuwen dat er niet alleen via stichting Hulptroepen Alliantie mondkapjes zonder winstoogmerk werden ingekocht, maar dat er ook een bv was opgericht met winstoogmerk.

Lees ook | Friese partner Sywert van Lienden: ‘We hebben zoveel bagger over ons heen gekregen’

Van Lienden greep het interview aan om zijn kant van de zaak te belichten en duidelijkheid te verschaffen. Dat is niet echt gelukt. Er zijn nog vragen te over. Want waarom kon de mondkapjesdeal niet via Hulptroepen verlopen? Waarom moest er een bv opgericht worden?

Van Lienden en zijn compagnons verklaren dat de bv-constructie een eis was van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vanwege mededingingtechnische redenen. VWS ontkent dat. ,,Een ander juridisch construct was voor ons geen voorwaarde”, verklaart een VWS-topambtenaar.

Prangende vragen zijn verder waarom de miljoenenwinsten uit de bv eind vorig jaar werden doorgesluisd naar een cv. Volgens Van Lienden om ze een tijdelijke bestemming te geven met het oog op een toekomstig (grotendeels) maatschappelijke bestemming. Maar waarom brengt iemand die voortdurend goede sier maakt met zijn belangeloze inzet dit voornemen niet naar buiten? En zou het geld ook daadwerkelijk overgeboekt zijn naar kankeronderzoek of kinderen uit kansarme gezinnen zonder de onthullingen van de Volkskrant en Follow the Money ?

Het echte antwoord op de laatste vraag zal wel nooit opgehelderd worden. De journalistiek heeft gelukkig wel onthuld waardoor bekend is geworden dat er op drie adressen 20 miljoen euro aan mondkapjeswinst op de planken ligt. KWF Kankerbestrijding trok gisteren de juiste conclusie aan wie dit geld toebehoort: de belastingbetaler. Laat dan ook de maatschappelijke druk op Van Lienden en zijn compagnons Van Gestel en Damme net zo lang aanhouden totdat dit geld weer die bestemming heeft gekregen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct