Geitenboerin uit Jubbega is succesvolste nieuwkomer in landbouw

Doetie Trinks verwerkt de geitenmelk tot zachte kaasjes. Foto: Jilmer Postma

Doetie Trinks van Doetie’s Geiten in Jubbega is door Wageningen University uitgeroepen tot de succesvolste nieuwkomer in de landbouw.

Wageningen heeft de prijsvraag Newbie ( New Entrant netWork: Business models for Innovation and Entrepreneurship ) uitgeschreven, omdat nieuwkomers cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van het Europese platteland, verklaart onderzoeker Marcel Vijn. ,,De traditionele landbouw vergrijst en de opvolging verloopt moeizamer. Als gevolg daarvan zie je een enorme schaalvergroting met alle gevolgen van dien voor het landschap. Dan is het goed dat nieuwkomers hun intrede doen met kleine, gespecialiseerde bedrijven. Verder zijn ze een verrijking voor de landbouw vanwege hun ondernemerschap, innovatie en netwerk.”

loading

Toggenburger

Winnaar Trinks houdt 75 Toggenburger-geiten die dagelijks gemiddeld 75 liter melk geven. Witte melkgeiten zijn veel productiever, maar de Toggenburger is veel sterker, nooit ziek en kan toe met een sober rantsoen, verklaart Trinks die 2,5 hectare eigen land heeft en enkele percelen land huurt van Staatsbosbeheer. Ze voert de dieren bij met hooi en granen.

Zachte kaasjes

Van de melk maakt ze drie verschillende zachte kaasjes. Bijzondere kaasjes omdat de melk niet wordt afgekoeld en gepasteuriseerd en verwerkt wordt in een houten vat. ,,Op die manier blijven de vele melkzuurbacteriën intact die de melk en kaasjes een volle en rijke smaak geven.” De zuivel verkoopt ze aan kaasspeciaalzaken en restaurants of zelf op markten. Omgerekend resulteert deze aanpak in gemiddelde melkprijs van van minimaal 4 euro per liter. ,,Dat geeft een goed inkomen, want ik heb heel weinig kosten”, verklaart Trinks die haar bedrijf nu bijna vijf jaar runt.

Hard werken is het wel, erkent ze. ,,Maar dat maakt me niet uit, want ik ben geen stilzitter en meerdere dagen op vakantie hoef ik ook niet. Dit werk is mijn ontspanning.”

Grune Woche

De prijs bestaat uit een het maken van een bedrijfsfilm, een studiebeurs en een uitnodiging voor de Grune Woche, de grote landbouwbeurs in Berlijn. In de jury zat onder meer Sietse Draaijer uit Witmarsum, bestuurslid van het Nederlands Agrarische Jongeren Kontakt (NAJK).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Video
Eten & drinken