De plek van Hotel Galamadammen, midden in het Friese merengebied, bleek bijzonder gewild bij grote horecapartijen.

Vastgelopen Hotel-restaurant op Galamadammen houdt zijn deuren nog wel een jaar gesloten

De plek van Hotel Galamadammen, midden in het Friese merengebied, bleek bijzonder gewild bij grote horecapartijen. FOTO LC

Het lukt curator Robert Verdonk niet om het failliete Hotel Galamadammen nog deze zomer weer open te krijgen.

,,Dat is jammer voor het personeel’’, vindt Verdonk. Nadat het hotel was omgevallen, verdrongen grote horecapartijen zich bij hem. ,,Het heeft me wel verbaasd dat er, ondanks corona, nog zoveel belangstelling vanuit de branche was’’, zegt de jurist. ,,Het ging die geïnteresseerden echter niet zozeer om de horeca, maar vooral om de bijzondere plek.’’

Het had hem wellicht een betere prijs opgeleverd, maar Verdonk was met handen en voeten gebonden aan Egbert Steenbergen. De hotelbaas vroeg in mei zelf het faillissement van zijn exploitatiemaatschappij Horeca Merenzicht bv aan. Hij bleef echter eigenaar van de gebouwen en de jachthaven.

Galamadammen wordt Galama aan ‘t Water

,,Steenbergen is getrouwd met een Van Vloten (bekend patriciërsgeslacht, red.). Die hebben deze plek al meer dan tweehonderd jaar in hun bezit’’, weet Verdonk. Steenbergen heeft laten weten dat hij het hotel pas volgend jaar april wil opengooien, onder de nieuwe naam Galama aan ‘t Water.

De curator is daarmee akkoord gegaan, op voorwaarde dat de ondernemer de 25 vaste hotelwerknemers dan een baan aanbiedt. Verdonk bedong bovendien dat de huurders van tweehonderd ligplaatsen nog tot 27 augustus hun jachten bij Galamadammen mogen laten liggen.

Daarna zullen ze een nieuwe huurovereenkomst bij Steenbergen moeten afsluiten. Hotel Galamadammen bezweek onder een schuldenlast van 1,6 miljoen euro. De eigenaar had fors in nieuwe zalen geïnvesteerd, toen corona de exploitatie maandenlang verlamde.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct