Als molenrestaurateur ben je helemaal niet gebonden aan de Nederlandse grenzen. Willem Dijkstra uit Sloten is deze week druk in de weer in Engeland.

In 1803 liet ene James Nokes een achtkantige bovenkruier bouwen voor het malen van graan. Upminster mocht zich destijds nog een boerendorp in het graafschap Essex noemen, inmiddels vormt het een van de achttien wijken van het Londense district Havering. Malen doen ze in Upminster al jaren niet meer.

Storm, bliksem en mechanische ongemakken eisten hun tol. Het Britse industriële erfgoed bleek in de loop van de jaren danig door de tijd te zijn aangevreten. In 2016 ontmantelden de medewerkers van Bertus Dijkstra Bouw, Molens en Techniek uit Sloten de molen. Toen de Friezen de kap en de wieken naar beneden takelden, ging er een schok door de Friends of the Upminster Mill.

Onderhoudsbeurt

De schade was nog veel erger dan gevreesd. ,,Grutte dielen wiene hielendal ferrot’’, vertelt Willem Dijkstra. Vooral de achterkant bleek ernstig te zijn aangetast. Hij en zijn collega laadden de onderdelen als een bouwpakket op een vrachtwagen en reden er mee naar Sloten. Daar in de werkplaats kregen de molenonderdelen een flinke onderhoudsbeurt.

Sommige delen waren niet meer te redden. Vooral de achterkant van de molen was serieus aangetast. ,,Dy ha we tink ik foar 90 persint ferfongen’’, zegt Dijkstra. De klus was wel een uitdaging. ,,Se hingje hjir yn Ingelân in hiele oare restauraasje filosofy oan: behâld giet foar fernijing.’’

De Friezen kregen de opdracht om het bouwwerk terug te brengen naar de situatie van 1935, het jaar dat de laatste eigenaar, Clement Abraham, overleed. Zijn nalatenschap werd opgekocht door de Essex County Council, dat de grond wilde ontwikkelen voor stadsuitbreiding. De molen bleef gespaard.

Hete adem

Tijdens het restaureren voelden de Dijkstra’s de hete adem van de naderende Brexit in hun nek. ,,En dy ferrekte korona hat de hiele planning ek yn de war goait.’’ De restaurateurs hopen hun vrachtwagen en kraan het land uit te krijgen, voordat de grenzen sluiten. Hoe de Engelsen uberhaupt bij hen uitkwamen?

In 2011 raakte Dijkstra betrokken bij een molenproject in Jeruzalem. De Brit die die restauratie leidde, werd ziek. Die man prees de Dijkstra’s aan voor de restauratie in Upminster. Het is bovendien ook een misvatting dat molens louter een Nederlandse aangelegenheid zouden zijn, zegt Dijkstra.

Hij wijst er op dat Engeland 800 geregistreerde monumentale molens kent. In Nederland zijn het er 1040. Relatief gezien dus niet eens zo heel veel meer dan in het veel grotere Groot Brittannië. De Britten leven erg mee. Maandag keken meer dan 8000 mensen op internet de ‘livefeed’ van de hijsklus. Als herinnering laten de Friezen pompeblêden achter op de Engelse windroos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct