FrieslandCampina voert winst op

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft een goed 2015 achter de rug. De winst groeide met ruim 13 procent naar 343 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat steeg bijna 18 procent tot 576 miljoen. Dit was vooral te danken aan hogere verkopen in Azië, zuivelingrediënten en kindervoeding. Ook lagere inkoopkosten droegen bij aan het resultaat.

De leden-melkveehouders leverden vorig jaar 6,4 procent meer melk. Samen zorgden ze voor een toevoer van 10,1 miljard kilo melk. De melkprijs daalde daarentegen met bijna 19 procent naar 34,64 eurocent als gevolg van de lagere garantieprijs voor boerderijmelk. De inkomensdaling voor de leden-melkveehouders werd enigszinds beperkt door een hogere prestatietoeslag (plus 20,5 procent) van 3,53 euro per 100 kilo melk, die kon worden uitgekeerd door de winststijging.

Topman Roelof Joosten toonde zich vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers tevreden over de resultaten van FrieslandCampina in het eerste jaar waarin het melkquotum is afgeschaft. De hogere winst heeft de terugval van de melkprijs enigszins kunnen compenseren, merkte hij op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement