Het was de CCF in Leeuwarden (foto jaren vijftig) die circa honderd jaar geleden gecondenseerde melk exporteerde naar Indonesië en daarmee het fundament legde voor de huidige activiteiten van FrieslandCampina.

FrieslandCampina investeert 250 miljoen euro in Indonesië

Het was de CCF in Leeuwarden (foto jaren vijftig) die circa honderd jaar geleden gecondenseerde melk exporteerde naar Indonesië en daarmee het fundament legde voor de huidige activiteiten van FrieslandCampina. FOTO ARCHIEF LC

FrieslandCampina investeert de komende jaren 250 miljoen euro in Indonesië. De investering omvat de bouw van een nieuwe zuivelfabriek en distributiecentrum bij de hoofdstad Jakarta.

De fabriek wordt ingericht voor de productie van gecondenseerde en gepasteuriseerde melk en krijgt in eerste instantie een capaciteit van een half miljard kilo eindproduct. Een verdubbeling van de productie behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast wordt een van de twee huidige fabrieken in het land, beide in Jakarta, omgebouwd tot het productiecentrum van lokale kindervoedingsmerken in Azië.

De uitbreiding heeft geen gevolgen voor de afzet vanuit Nederland naar Indonesië. ,,Met de nieuwe fabriek spelen we in op de groei in Zuidoost-Azië in het algemeen en Indonesië in het bijzonder. Indonesië (circa 270 miljoen inwoners) is een van onze grootste, snelst groeiende en meest winstgevende markten”, verklaart topman Hein Schumacher.

Frisian Flag Indonesia

FrieslandCampina opereert in Indonesië onder de naam Frisian Flag. Het was de CCF in Leeuwarden die circa honderd jaar geleden onder deze merknaam gecondenseerde melk naar het land exporteerde en zodoende het fundament legde voor de huidige activiteiten van het zuivelconcern.

Tegenwoordig produceert de fabriek in Leeuwarden niet meer voor de Indonesische markt, maar vindt de productie in het land zelf plaats. Bij Frisian Flag Indonesia werken 3000 mensen. Met de nieuwbouw wordt in april 2021 begonnen, in de eerste helft van 2024 moet die zijn afgerond.

De ledenraad, bestaande uit vertegenwoordigers van de leden-melkveehouders, heeft ingestemd met de mega-investering. Ze kreeg tevens te horen dat de coronacrisis dit jaar grote invloed kan hebben op de resultaten van het concern en de melkprijs voor de boeren.

‘Zorgwekkende ontwikkeling

Zo kampt de belangrijke afzetmarkt Nigeria met tegenvallende olie-inkomsten en overweegt de overheid de import van onder meer levensmiddelen terug te dringen of zelfs te verbieden. Dit om de uitstroom van dollars een halt toe te roepen. Schumacher: ,,Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waarvan de uitkomst op dit moment nog onzeker is.’’

Ook de situatie in Hongkong baart nog steeds zorgen. Hongkong is een belangrijke toegangspoort tot het zuiden van China, maar door de sociale onlusten (vanwege de toenemende bemoeienis van China) en de coronacrisis blijven de Chinese toeristen massaal weg. De verkoop van kindervoeding is daardoor sterk gedaald. ,,De resultaten kunnen hierdoor substantieel negatieve impact ondervinden.”

Schumacher meldde verder dat deze tegenvallers deels gecompenseerd worden door de succesvolle verkoop van consumentenmerken in de supermarkten in Nederland, Duitsland, China, Pakistan en Indonesië. In al deze landen wint FrieslandCampina marktaandeel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Bedrijven
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct