ANP PHOTO

Friese ondernemer traag met aanvragen van coronasteun: Limburger weet er wel raad mee

ANP PHOTO Foto: Lex van Lieshout

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven heeft aanspraak gemaakt op coronasteun. Limburg stond vooraan, de Friezen belandden achteraan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) turfde alle aanvragen tot 31 augustus en komt tot de conclusie dat 45 procent van alle Nederlandse bedrijven met personeel overheidssteun heeft gekregen. Dat zijn 187.000 ondernemingen (eenmanszaken telden niet mee). De aanvragers deden beroep op regelingen als TOGS en NOW of vroegen uitstel van belastingbetaling.

In Limburg wisten ze er goed raad mee. In de regio’s rondom Vaals, Maastricht, Roermond en Valkenburg aan de Geul ontving 60 procent van de ondernemers steun. In Amsterdam ging het om de helft, maar in het toch niet erg welvarende Delfzijl deed slechts 34 procent mee.

Op provinciaal niveau tekent zich een duidelijk verschil af tussen het noorden, dat naar verhouding minder geld ontving en het westen en zuidoosten van Nederland. De provincie Fryslân bungelt zelfs onderaan de lijst, met een totaal van 34 procent.

Hoe dat kan? ,,Het is natuurlijk altijd zo dat het noorden wat later reageert op crisis en economische vooruitgang’’, zegt directeur Ton Schroor van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKBNoord. Daar komt bij dat de pandemie hier verhoudingsgewijs minder heeft huisgehouden. ,,Het werkproces kon hier op zich nog redelijk goed doorgaan. In Brabant had je productiebedrijven waar soms driekwart van het personeel ziek thuiszat.

Schroor wijst er bovendien op dat in het noorden sterk vertegenwoordigde sectoren als de landbouw, de overheid en de gezondheidszorg minder gevoelig bleken voor de economische effecten van Covid-19. ,,En er speelt misschien nog iets mee, maar dat zeg ik op persoonlijke titel, ik denk dat onze ondernemers een bepaalde trots hebben en zeggen: ik red het eerst nog wel even.’’

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de helft van de Nederlandse horeca geen overheidssteun aanvroeg, maar wel zijn omzet zag dalen. Horecarijke regio’s als Zeeland, Limburg en Amsterdam vroegen wel veel om hulp, in bijvoorbeeld Drenthe en Fryslan gebeurde dat veel minder.

De bouw en ICT presteerden beter: drie op de tien bedrijven die steun ontvingen zagen hun omzet in het tweede kwartaal zelfs stijgen, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Ook ondernemers die het zonder regeling dachten te kunnen redden, presteerden over het algemeen beter dan een jaar eerder.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct