Ze wilden de concurrentie aangaan met Canal Digitaal. Die opzet mislukte. Joyne in Drachten is met een enorme schuldenlast failliet verklaard.

Joyne begon in 2018 met het aanbieden van digitale televisie en radio via de satelliet. Achter het nieuwe Friese bedrijf stonden twee ervaren Friese ondernemers: Rolf Edens, eigenaar van Arob Antennebouw in Siegerswoude en Peter van der Meer, eigenaar van Megros, een groothandel in satellietproducten.

Star en duur Canal Digitaal

Deze ondernemers zagen, zo verklaarden ze destijds in een interview met deze krant, volop kansen om de concurrentie aan te gaan met het ,,starre en dure’’ Canal Digitaal. Dit bedrijf is al sinds 1996 via de satelliet Astra actief op de markt voor satelliet-tv en radio.

Joyne ging in zee met satellietbedrijf Eutelsat en richtte zich met vierhonderd dealers in binnen- en buitenland op de verkoop van apparatuur en abonnementen. In het zenderpakket zitten onder meer de kanalen van NPO, RTL, Talpa, Discovery, Viacom Networks, Muziekkiosk, VRT en de regionale publieke zenders. De belangrijkste doelgroep: de circa 500.000 Nederlanders met een camper en een caravan en de circa 200.000 Nederlanders met een woning in het buitenland.

Aantal abonnementen te gering

De verwachte toeloop bleef echter uit. Het aantal abonnementen stokte op circa 23.000, veel te weinig om de rekening van Eutelsat te kunnen betalen. Dit bedrijf, de aanvrager van het faillissement, heeft nog 5,5 miljoen euro tegoed van Joyne. De totale schuldenlast bedraagt ruim 6,5 miljoen euro, verklaart curator Robert Verdonk. Volgens Verdonk hebben ook meerdere ziekenhuizen en hotels een abonnement bij Joyne.

Geen beeld op zwart

De curator gaat ervan uit dat het beeld niet op zwart komt te staan bij de abonnees. ,,Partijen die daartoe in staat zijn, hebben toegezegd mee te werken aan een geruisloze doorstart.” Verdonk hoopt eind deze week al de nieuwe eigenaar bekend te kunnen maken.

Bij Joyne stonden nog twee medewerkers op de loonlijst. Daarnaast werkte het Drachtster bedrijf met vier zzp’ers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct