Forse omzetgroei voor biologische conservenfabriek Machandel uit Haulerwijk

Frisia kippenslachterij Haulerwijk. FOTO RENS HOOYENGA

Conservenfabriek Machandel (120 werknemers) in Haulerwijk blijft groeien. Het bedrijf nam de fabriekspanden over van de gesloten kippenslachter Frisia. Plus zo’n 25 oud-werknemers.

De producent van biologisch en biologisch dynamische conserven kende vorig jaar een omzet van 40 miljoen. In 2019 bedroeg die 31,5 miljoen. Directeur Han van der Loo verwacht voor dit jaar 45 miljoen omzet en mikt binnen vijf jaar op 80 miljoen euro. ,,Elk jaar willen we 10 tot 20 procent groeien’’, aldus Van der Loo.

Corona legde de onderneming geen windeieren. Consumenten sloegen begin vorig jaar aan het hamsteren, maar ook letten ze meer op hun voeding, stelt relatiebeheerder Gertruud Kieft van Machandel.

Machandel (Fries voor jeneverbes) kocht onlangs de leegstaande panden van pluimveeslachter Frisia aan, die oktober vorig jaar zijn deuren sloot. De gebouwen zullen worden gebruikt voor de opslag van conserven, maar in de toekomst mogelijk ook voor productie. Ook heeft het bedrijf recht op eerste koop van een stuk grond van enkele duizenden vierkante meters bij het eigen fabriekspand met het oog op verdere groei. Bij het bedrijf werken nu 120 mensen. Ongeveer 25 oud-werknemers nam Machandel over van Frisia.

Het bedrijf levert tussen de 400 en 500 biologische en biologisch-dynamische conserven aan groothandels en distributeurs. Het merendeel gaat de grens over, voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, Australië, Canada en Japan. De glazen potjes zijn gevuld met onder meer doperwten, maïs, appelmoes, maar ook met notenpasta’s, augurken, bruine bonen en soepen. Zo’n 100 biologisch en biologisch-dynamische tuin- en akkerbouwers leveren de groenten.

Het succes van Machandel verklaart Van der Loo uit de langdurige vertrouwensrelaties die de onderneming heeft met haar telers. Hij verwacht dat de vraag naar biologisch voedsel verder zal toenemen. ,,De Europese Commissie wil dat in 2030 een kwart van het landbouwareaal biologisch is.’’ In Nederland steeg de omzet van biologische producten tussen 2015 en 2018 met 5 procent tot 8 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie