Flow Traders koploper op vlak Damrak

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag zonder grote uitslagen geopend. In Amsterdam was de blik onder meer gericht op beursintermediair Flow Traders, die voor opening van de handel zijn kwartaalresultaten publiceerde.

De Amsterdamse AEX-index stond na bijna een uur vrijwel onveranderd op 455,49 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 643,83 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,1 procent. In Frankfurt stond de DAX 0,2 procent in de min, na het bericht dat de economische groei in Duitsland vorig kwartaal minder sterk is afgezwakt dan werd verwacht.

Flow Traders won bijna 3 procent in de MidKap. Het bedrijf kende door de onrust rond de brexit een bijzonder druk einde van het tweede kwartaal. Mede daardoor liepen de handelsinkomsten met 5 procent op ten opzichte van het eerste kwartaal.

Top 3

De AEX werd aangevoerd door bedrijven met een sterke link aan de grondstoffensector, die profiteerden van de gestegen olieprijs. Staalbedrijf ArcelorMittal stond bovenaan de hoofdindex met een winst van 1,1 procent, gevolgd door maritiem dienstverlener SBM Offshore die 1 procent won. Olieconcern Shell completeerde de top 3, met een plus van 0,5 procent.

De olieprijs stabiliseerde vrijdagochtend, na de stevige opmars van de voorgaande avond. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder bij 43,58 dollar per vat. Brent zakte 0,1 procent naar 46 dollar per vat.

Nettowinst

Bij de kleinere bedrijven aan het Damrak viel automatiseerder Ctac op met een koersverlies van 10 procent. Het bedrijf presenteerde voorbeurs een nettowinst over het afgelopen halfjaar die een fractie hoger was dan een jaar eerder, op een gestegen omzet. Eerder deze maand liep de beurskoers van het bedrijf nog stevig op.

Verder deden biotechnologiebedrijven het goed aan het Damrak. Kiadis Pharma werd ruim 1 procent meer waard, terwijl Probiodrug 2,5 procent won. Laatstgenoemde meldde het vertrek van bestuurder Mark Booth, die na slechts vier maanden alweer vertrekt bij het bedrijf.

Winstdaling

In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk bijna 5 procent, ondanks de melding van een enorme winstdaling in het tweede kwartaal. Het bedrijf houdt last van de dalende olieprijs en lage vervoerstarieven voor containers.

De euro was vrijdagochtend 1,1150 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement