Fietsfabrikant Accell grotendeels stilgevallen door corona

De Batavus-fabriek in Heerenveen. ARCHIEFFOTO LC Foto: Siep van Lingen

Fietsproducent Accell in Heerenveen draait nog maar voor 30 procent, nu de omzet als gevolg van de coronauitbraak is gekelderd.

De beursgenoteerde fabrikant van fietsmerken als Batavus, Sparta en Koga telt 3400 werknemers in achttien verschillende landen. Ongeveer zeshonderd daarvan werken in Heerenveen. Normaal haalt de Accell Group in Europa zijn meeste omzet in de maanden februari tot aan augustus, de periode dat consumenten massaal nieuwe fietsen aanschaffen.

Nu het coronavirus de verkoop in grote delen van Europa heeft lamgelegd, ziet het bedrijf zijn inkomen dramatisch teruglopen. Om de rekeningen te kunnen blijven betalen, klopte Accell noodgedwongen bij zijn banken aan om het krediet met 50 miljoen te verhogen.

Bovendien doet de fietsfabrikant beroep op de noodsteun die de overheid heeft toegezegd. Als gevolg van de noodsituatie heeft Accell besloten geen dividend aan zijn aandeelhouders uit te betalen. Die hadden 30 cent per aandeel in het vooruitzicht gesteld gekregen

Door de werkzaamheden met 70 procent terug te schroeven hoopt de directie kosten te besparen. ,,Tot dusver is onze afdeling Onderdelen en accessoires niet beïnvloed’’, zo laat het bedrijf weten. Ook de Pon Holding heeft maatregelen getroffen. De Gazelle-fabriek van Pon in Dieren is voor drie weken stilgelegd. De fabricage van e-bikes was in februari al teruggeschroefd.