Fed voorzichtiger over rentestap

De vooruitzichten voor een volgende rentestap in de Verenigde Staten zijn minder concreet geworden. Bestuursleden van de koepel van Amerikaanse centrale banken zijn intern zeer verdeeld over het te voeren beleid, zo bleek woensdagavond uit vrijgegeven notulen van een bijeenkomst van de Federal Reserve halverwege vorige maand. Ook zijn er wat zorgen over de banenmarkt, na zeer slechte banencijfers vlak voor de bijeenkomst.

Vóór de vergadering in de aanloop naar het Britse brexit-referendum werd nog alom gedacht dat een volgende renteverhoging aanstaande was in de zomer. In de notulen wordt nu met geen woord gerept over de timing van een volgende rentestap, wat bij uitwerkingen van eerdere bijeenkomsten wel nog zo was.

Kenners rekenen na het zien van de notulen door de bank genomen zelfs niet meer op een verhoging voor 2018. Steeds meer beleggers houden door de uitkomsten van het brexit-referendum bovendien rekening met een verlaging van de rente, in plaats van een verhoging, zo bleek eerder al.

De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief van een historisch laag niveau. Sindsdien is het tarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van 's werelds grootste economie ligt daardoor nog altijd tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement