Fed blijft gematigd positief over economie VS

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn over het algemeen nog altijd gunstig, hoewel de groei waarschijnlijk bescheiden blijft. Dat stelt de Federal Reserve (Fed) in zijn periodieke onderzoek naar de staat van 's werelds grootste economie.

De Fed concludeert in het woensdag verschenen 'Beige Book' dat het met veel sectoren in de VS behoorlijk gaat. Dat geldt volgens het stelsel van Amerikaanse centrale banken onder meer voor de detailhandel, de industrie en het vastgoed.

De centrale bankiers wezen verder op de ,,stabiele'' ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Een sterk herstel van de werkgelegenheid is een voorwaarde voor een nieuwe renteverhoging in de VS. De Fed neemt eind deze maand zijn volgende rentebesluit. In de markt wordt niet gerekend op een rentestap bij die bijeenkomst.

Inflatie

Naast de arbeidsmarkt speelt de inflatie een belangrijke rol bij de besluiten van de Fed. In de meeste van de twaalf Fed-districten bleven prijsstijgingen de afgelopen tijd beperkt, hoewel grondstoffen vaak wel iets duurder werden. Tegelijk leken de uitgaven van consumenten licht af te nemen.

De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief van een historisch laag niveau. Sindsdien is de rente weer ongemoeid gelaten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement