FNV: extra banen door bredere sluis Afsluitdijk

Als de oude sluis Kornwerderzand in de Afsluitdijk wordt verbreed, dan zal dit voor honderden extra banen zorgen in de regio.

Dat zegt vakbond FNV in een pleidooi voor de bouw van een bredere sluis. ,,De oude sluis blokkeert de economische vooruitgang in het Noorden”, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. De bond rekent op 685 tot 2660 extra banen voor de regio.

Het huidige sluiscomplex uit 1931 is volgens FNV te smal en aan de bruggen zijn regelmatig storingen. De smalle sluis blokkeert tevens de mogelijkheden van jachtbouwers op scheepswerven in het IJsselmeer om grotere jachten te bouwen.

Vorige week stelde werkgeversvereniging VNO-NCW Noord dat verbreding van het sluizencomplex bij Kornwerderzand direct en indirect 2600 banen kan opleveren. Zij wil dat de rijksoverheid geld beschikbaar stelt voor de aanpak van de sluis.

De Tweede Kamer praat deze week over het meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. De FNV roept de Kamerleden op voor de aanpak van de sluis te stemmen. ,,Met een bredere sluis kunnen de werven aan het IJsselmeer verdere investeringen doen en doorgroeien”, aldus de bond. De vraag naar grote jachten is volgens FNV sterk toegenomen, maar de huidige scheepswerven zien die orders nu naar andere landen gaan.

,,Het mag duidelijk zijn: de FNV is voor deze verbreding die zoveel banen oplevert”, aldus Heerts. Wel benadrukt hij dat het om echte banen moet gaan, waarbij werknemers in dienst zijn en onder Nederlandse cao’s vallen. ,,Eerdere ervaringen met bouwprojecten brengen ons tot deze waarschuwing.”

Ook denkt de bond dat de verbreding van de sluizen een aantal bedrijven en vakopleidingen in Friesland redt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement