FNV doet 'aangifte' tegen gemeente

Een aantal bijstandsgerechtigden doet met steun van de FNV aangifte tegen de gemeente Midden-Groningen, omdat die banen en loon zou hebben gestolen. Dat kondigt de vakbond aan naar aanleiding van een rapport van de inspectie SZW, de toezichthouder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die stelt dat de gemeente en PostNL bijstandsgerechtigden willens en wetens loon hebben onthouden.

De gemeente en PostNL hadden een reïntegratieproject opgetuigd voor bijstandsgerechtigden. Die moesten dan pakketten sorteren bij PostNL om die uitkering te ontvangen. Het reïntegratiebedrijf van de gemeente noemde zichzelf echter een onderaannemer en zorgde er zo voor dat PostNL geen cao-loon hoefde te betalen. Maar de deelnemers aan het project deden wel hetzelfde werk als andere sorteerders.

De Inspectie SZW bepaalde na een onderzoek dat daarbij sprake was van een schijnconstructie en dat de gemeente de wet heeft overtreden. FNV eist dat de gemeente per direct cao-loon gaat betalen en stopt met het uitbuiten van mensen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement